UPDATE

Procurorii au luat o decizie de ultimă oră cu privire la fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu. Potrivit unui comunicat transmis de DNA, s-a decis urmărirea penală a acestuia.

Nu doar fostul ministru este vizat de urmărirea penală, ci și alte persoane, anunță DNA.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, procurorii susțin că ministrul este cercetat pentru instigare și abuz în serviciu. Mai exact, numele său este legat de o serie de presupuse intervenții ale ministrului în cadrul unor concursuri de angajare.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, potrivit unui comunicat de presă.

Procurorii susțin că ministrul ar fi intervenit direct în cazul unuia dintre candidați, drept urmare, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător.

La mijloc ar fi vorba și despre o sumă de peste 33.000 de lei.

„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați <agreați> dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, se precizează în comunicat

ȘTIRE INIȚIALĂ 

Adrian Chesnoiu a ajuns la DNA Timiș luni dimineață pentru a da declarații în fața procurorilor. Amintim faptul că la finalul lunii iunie, după ce a fost acuzat de săvârșirea unor fapte de corupție, acesta a demisionat din funcția de ministru al Agriculturii.

La acel moment, Adrian Chesnoiu declara că nu a săvârșit nicio faptă penală sau de corupție și că a fost mereu o persoană integră, dedicându-se activității sale executive.

Totodată, el a mai a decis să se autosuspende din PSD și să demisioneze din funcția de ministru al Agriculturii. Ulterior, Adrian Chesnoiu a cerut deputaților să îi ridice imunitatea parlamentară, precizând că toată lumea este egală în fața legii.

Adrian Chesnoiu neagă orice fel de acuzație

„NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii: Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!

Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale. De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat! Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut!Doamne ajută!”, a spus Adrian Chesnoiu la acel moment.

Ce acuzații îi aduc procurorii DNA lui Adrian Chesnoiu

În ceea ce privește acuzațiile aduse de DNA, la finele lunii iunie, procurorii l-au acuzat pe Adrian Chesnoiu  de ”abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, dar și de ”instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni)”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

Procurorii susțineau că faptele s-ar fi produs în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, moment în care ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.