Adrian Câciu spune că avem o evaziune fiscală foarte mare

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat marţi seară că România se confruntă cu o evaziune fiscală semnificativă, estimată la 10% din PIB. Aceasta se traduce în pierderi anuale de aproximativ 32-33 de miliarde de euro.

„Avem evaziune foarte mare. 10% din PIB vi se pare puţin? 32 – 33 de miliarde de euro pe care le piezi în fiecare an”, a afirmat ministrul, subliniind gravitatea situației.

Câciu a evidențiat importanța unei abordări sistemice și a digitalizării pentru a reduce această evaziune fiscală. „Dacă nu ai abordare sistemică şi un sistem digital în care omul nu mai are influenţă, până când vei avea acest sistem, ANAF-ul va funcţiona în funcţie de persoane”, a explicat ministrul.

Statul trebuie să crească capacitate de colectare cu 2,5% din PIB

Ministrul a menționat și angajamentul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede o creștere a capacității administrative de colectare a statului român cu 2,5 puncte procentuale din PIB.

„În PNRR este un angajament foarte clar, şi anume 2,5 puncte procentuale din PIB trebuie realizate din creşterea capacităţii administrative de colectare a statului român”, a spus Câciu la Prima News.

Întrebat dacă se va atinge acest obiectiv până la finalul anului, ministrul a fost optimist, condiționând succesul de continuarea procesului de digitalizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

„Dacă digitalizarea ANAF continuă aşa cum a început, eu zic că da”, a declarat el.

Câciu a subliniat că realitatea actuală indică o evaziune fiscală constantă și că este esențială eliminarea influenței subiective în evaluarea riscurilor fiscale.

„Dacă sistemul spune, ăsta este cu risc, ăsta nu e cu risc, acolo trebuie să ajungem”, a completat el, referindu-se la necesitatea obiectivității în identificarea și combaterea evaziunii fiscale.

anaf
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Există o cerere masivă de investiții în România

Pe de altă parte, Adrian Câciu, a declarat că România are contracte încheiate în cadrul PNRR în valoare de 36 de miliarde de euro.

Această sumă depășește considerabil alocarea totală de 28,5 miliarde de euro din PNRR, evidențiind o cerere mare pentru investiții în țară.

Ministrul a anunțat că urmează o analiză detaliată privind stadiul fiecărei investiții incluse în PNRR, subliniind importanța monitorizării progresului pentru a evita pierderea fondurilor alocate.

Ministrul a punctat că, deși există provocări, situația actuală oferă oportunități semnificative pentru dezvoltarea infrastructurii și altor sectoare, dat fiind că în trecut s-a realizat foarte puțin în aceste domenii.