Adrian Alexandrov, după decizia instanței privind eliberarea Elenei Udrea

Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a oferit primele declarații după ce Judecătoria Ploiești a admis cererea de liberare condiționată a fostului ministru al Turismului. Deși decizia nu este definitivă, aceasta deschide posibilitatea ca Elena Udrea să părăsească penitenciarul după trei ani și jumătate de detenție în dosarul Gala Bute.

Într-o intervenție pentru Antena 3 CNN, Alexandrov a subliniat că primul obiectiv al Elenei Udrea este să-și refacă legătura cu fiica sa, pe care, spune el, „nu o cunoaște cu adevărat”, din cauza timpului extrem de limitat petrecut împreună în perioada detenției.

„Nu am apucat să vorbesc cu ea. Ne așteptam, dar anii ne-au arătat că nu se întâmplă mereu ce vrei. Ea a rămas o fire optimistă. A crezut că instanța îi va acorda această decizie.

Cel mai firesc lucru pe care îl va face Elena, va petrece zi de zi cu fetița ei pentru a se reconecta. În ultimii 3 ani si jumătate s-au văzut decât 2 ore pe săptămână. Și vorbeau câteva minute la telefon. Ele sunt străine. Nu își cunoaște fetița. Apoi ce vrea bunul Dumnezeu ne apucăm de le noastre, să fim liniștiți”, a spus Adrian Alexandrov, pentru Antena 3 CNN.

Potrivit acestuia, familia nu are în plan să părăsească România, în ciuda trecutului tensionat al Elenei Udrea cu justiția.

„Situația ei până nu s-a stabilizează mai stă în spital, nu știu cât. O zi, două zile. Nu cred că va fi externată zilele astea pentru a reveni în penitenciar. Asta este decizia medicului.

Nu vrem să plecăm din țară. Noi ne iubim țara. Cea mică este aici la școală. Vrem doar o perioadă liniștită și ea să stea cu fetița care va merge anul acesta în clasa I. Ea a lăsat-o la grădiniță.”

Decizia de liberare condiționată vine pe fondul unei stări de sănătate precare a fostei politiciene. Udrea este internată de trei zile la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, după ce a suferit o intervenție chirurgicală. Alexandrov a declarat că nu se cunoaște exact când va fi externată, dar că este puțin probabil să se întoarcă în penitenciar în aceste zile.

Pe fond, partenerul său consideră că nu există motive temeinice pentru o eventuală contestație a deciziei de liberare.

„Eu nu am fost în sală, nu știu ce a spus procurorul Onea, dar nu cred că există justificare pentru a se face contestație. Și comisia a spus că s-a comportat exemplar.”

Elena Udrea Adrian Alexandrov
SURSA FOTO: Facebook

Decizia instanței și implicațiile legale

Judecătoria Ploiești a hotărât, pe baza articolului 587 din Codul de procedură penală, admiterea cererii de liberare condiționată formulate de Elena Udrea. Condiția principală este ca aceasta să nu mai săvârșească vreo infracțiune până la data de 28 august 2027, momentul în care pedeapsa ar fi fost considerată integral executată.

„În temeiul art. 587 Cod procedură penală, cu aplicarea art. 59 din Codul penal din 1969 şi art. 5 Cod penal, admite cererea de liberare condiţionată formulată de persoana condamnată Udrea Elena Gabriela, ……. Dispune liberarea condiţionată a persoanei condamnate Udrea Elena Gabriela, în prezent deţinută în Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou, din executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 116/27.05.2025 a Tribunalului Prahova, Mandat de executare a pedepsei închisorii nr. 130/17.06.2025 emis de Tribunalul Prahova, dacă nu este arestată în altă cauză.

Se atrage atenţia asupra dispoziţiilor art. 61 din Codul penal din 1969 privind efectele liberării condiţionate, respectiv cu privire la faptul că pedeapsa se consideră executată dacă în intervalul de timp de la liberare şi până la împlinirea duratei pedepsei, 28.08.2027, persoana condamnată nu a săvârşit din nou o infracţiune, precum şi la consecinţele la care se expune dacă comite din nou o infracţiune în acest termen. În temeiul 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare, în temeiul art. 587 alin. (3) Cod procedură penală.”

Decizia nu este însă definitivă. Procurorii pot face contestație în termen de trei zile, ceea ce ar însemna că Tribunalul Prahova ar avea ultimul cuvânt.

Condamnarea în Dosarul Gala Bute

Elena Udrea a fost condamnată în aprilie 2022 la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. În ziua pronunțării sentinței a părăsit țara și a fost ulterior arestată în Bulgaria, la granița cu Grecia. Extrădarea sa în România a avut loc în iunie 2022, după o perioadă de detenție preventivă pe teritoriul bulgar.

Timpul petrecut în detenție în Costa Rica și Bulgaria, dar și cel în arest la domiciliu, i-a fost dedus ulterior din pedeapsă, potrivit unei decizii judecătorești anterioare.

Deocamdată, familia Udrea-Alexandrov așteaptă cu prudență verdictul definitiv. În paralel, planul declarat este simplu: întoarcerea la o viață de familie și reconectarea cu copilul.