Administrația Biden examinează posibilitatea înființării unei linii de urgență cu guvernul chinez

Administrația Biden a luat în considerare dezvoltarea unui instrument de comunicare rapidă între SUA și China. Acesta ar putea fi inclus într-un efort mai larg de reducere a riscului de conflict, conform informațiilor transmise de cnbc.com

Amintim că această idee datează cel puțin din perioada administrației Obama, chiar dacă conceptul nu a fost inclus într-o notă de securitate națională clasificată până în ultimul an al administrației Trump, potrivit sursei menționate.

Proiectul nu a fost prezentat în mod oficial Beijingului

De asemenea, rămân numeroase detalii de rezolvat, inclusiv dacă chinezii ar fi de acord să folosească dispozitivul. Așadar, proiectul se află încă la început și nu a fost prezentat în mod oficial Beijingului. Mai mult, actuali și foști oficiali americani au declarat pentru CNN că au existat de mult probleme cu asigurarea unor răspunsuri rapide din partea Beijingului în ceea ce privește problemele urgente.

Conform sursei menționate, o linie telefonică similară cu China există deja la Pentagon și se presupune că este utilizată exclusiv pentru chestiuni militare, dar în cazuri foarte rare.

„Avem o linie de asistență telefonică. Este cunoscut faptul că, de câte ori am folosit-o, am sunat într-o cameră goală ore în șir”, a transmis Kurt Campbell, coordonator senior al National Security Council Indo-Pacific, în timpul unei conversații despre diplomația SUA-China și Taiwan.

Totodată, surse ale CNN au explicat că oficialii Departamentului de Stat și ai Consiliului de Securitate Națională încă lucrează la modul în care ar funcționa tehnic dispozitivul. Următorul pas ar fi dezvoltarea conceptului general și transformarea acestuia în planul de angajament al administrației Biden cu China. Apoi, dispozitivul ar avea nevoie de aprobarea Casei Albe și a oficialilor chinezi înainte de a fi implementat.

Sursă foto: Dreamstime