Schimbare istorică în SUA! Administrația Biden a suspendat o politică controversată a lui Trump

Oficialii de la frontiera americană au suspendat luni regulile din epoca Trump care obligau anumiți migranți să aștepte audierile pentru azil în Mexic. Suspendarea a urmat unui ordin al unei instanțe federale care a pus capăt unui lung schimb de replici juridice cu privire la eforturile președintelui Biden de a pune capăt acestei politici.

Într-o declarație, Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a precizat că a încetat să mai plaseze migranții în Protocoalele de protecție a migranților, o politică cunoscută în mod colocvial sub numele de „Rămâneți în Mexic”. De asemenea, a precizat că va procesa migranții deja înscriși în program și le va permite acestora să își continue cazurile de azil în interiorul SUA.

„DHS se angajează să pună capăt implementării ordonate de instanță a MPP într-un mod rapid și ordonat”, a adăugat departamentul, îndemnându-i pe solicitanții de azil să se bazeze pe informațiile oficiale de la guvern, nu pe traficanții de persoane.

Regulile „Remain in Mexico” sunt de domeniul trecutului

Anunțul, care a venit la mai mult de un an de la prima inițiativă a administrației Biden de a pune capăt regulilor „Remain-in-Mexico”, a fost posibil datorită unui ordin judecătoresc emis mai devreme luni.

Într-un ordin de o pagină emis luni după-amiază, judecătorul Matthew Kacsmaryk, de la Curtea Districtuală a SUA, a anulat o hotărâre pe care a emis-o anul trecut și care cerea administrației Biden să restabilească protocoalele „Remain-in-Mexico”, care fuseseră inițial suspendate în prima zi de mandat a președintelui Biden, în ianuarie 2021.

Mai devreme în cursul zilei, avocații Departamentului de Justiție care reprezintă administrația Biden i-au cerut lui Kacsmaryk să anuleze hotărârea din august 2021, citând decizia Curții Supreme din iunie de a respinge argumentele juridice ale oficialilor republicani din Texas și Missouri pe care Kacsmaryk le-a susținut în ordinul său de anul trecut.

Deși Curtea Supremă a emis hotărârea la 30 iunie, aceasta nu a devenit obligatorie din punct de vedere juridic până la 1 august, iar administrația Biden a trebuit să depășească mai multe obstacole juridice înainte de a-i cere lui Kacsmaryk să anuleze ordinul său, inclusiv o decizie a Curții de Apel a celui de-al cincilea circuit, care s-a pronunțat anul trecut împotriva administrației.

În timp ce ordinul de luni reprezintă o victorie juridică pentru avocații solicitanților de azil, care au calificat politica „Rămâneți în Mexic” drept inumană și draconică, acesta va avea un impact limitat asupra politicii actuale la frontiera americană, deoarece administrația Biden a înscris un procent foarte mic de migranți în program.

De când protocoalele de protecție a migranților au fost restabilite, în decembrie 2021, 5.764 de migranți au fost returnați în Mexic în cadrul acestei politici, potrivit datelor guvernamentale. În aceeași perioadă de timp, oficialii de frontieră din SUA au raportat niveluri record de migrație ilegală, procesând migranții de peste 1,4 milioane de ori, arată statisticile DHS.

70.000 de migranți mexicani au fost întorși în țara lor în 2019

Administrația Trump a demarat politica MPP la începutul anului 2019, folosindu-se de aceasta pentru a returna 70.000 de migranți în Mexic, mulți dintre ei trăind în tabere mizerabile în apropierea frontierei americane. Lucrătorii pentru drepturile omului au înregistrat sute de atacuri raportate împotriva migranților forțați să aștepte în Mexic, inclusiv în zone pe care oficialii americani îi avertizează pe americani să nu le viziteze din cauza infracțiunilor violente și a răpirilor.

Administrația Trump a declarat că MPP i-a descurajat pe migranții care căutau oportunități economice mai bune să folosească sistemul de azil pentru a rămâne și a munci în SUA, dar dl Biden a denunțat politica ca fiind inumană în campania electorală pentru 2020, iar în prima sa zi de mandat, DHS a încetat să mai plaseze migranți în acest program.

În iunie 2021, Mayorkas a pus capăt în mod oficial politicii MPP, afirmând că aceasta era ineficientă și că îi punea pe solicitanții de azil în pericol. Dar procurorii generali republicani din Texas și Missouri au intentat un proces, iar Kacsmaryk a decis că administrația a pus capăt în mod necorespunzător protocoalelor.

Kacsmaryk, o persoană numită de fostul președinte Trump, a cerut administrației Biden să pună în aplicare „cu bună credință” protocoalele „Rămâneți în Mexic” până când le va încheia în mod corespunzător și până când guvernul va crea suficiente facilități de detenție pentru a-i reține pe toți migranții care fac obiectul legii de detenție din 1996.

Ca răspuns, Mayorkas a emis un memorandum mai cuprinzător în octombrie pentru a încerca să pună capăt politicii MPP pentru a doua oară. Însă decizia lui Kacsmaryk a fost ulterior confirmată de cel de-al cincilea circuit, care a refuzat să ia în considerare cel de-al doilea memoriu de reziliere al lui Mayorkas.

Aceste eșecuri juridice au forțat administrația Biden să resusciteze „Rămâneți în Mexic” în decembrie, deși a revizuit programul, cerându-le oficialilor să întrebe migranții dacă se tem de persecuție în Mexic înainte de a-i trimite acolo, oferindu-le celor înscriși vaccinuri împotriva coronavirusului și exceptarea anumitor grupuri de la această politică, inclusiv a solicitanților de azil cu afecțiuni medicale grave, a persoanelor în vârstă și a membrilor comunității LGBT.

Decizia lui Kacsmaryk, care acum nu mai este în vigoare, a determinat, de asemenea, administrația Biden să închidă un program care permitea celor 13.000 de solicitanți de azil înscriși anterior în programul Remain-in-Mexico să intre în SUA pentru a-și putea continua procesele în interiorul țării, scrie CBS News.