Virgil Musta consideră că sărbătorile din acest an nu vor fi sărbătorite în România ca în alți ani din cauza noului coronavirus. Acesta punctează că acest lucru este valabil în mai toată Europa din cauza numărului în creștere al infectărilor.

„O să fim mai singuri pentru că cel mai probabil nu o să putem să ne întâlnim în număr mare. Orice întâlnire trebuie făcută cu masca, asta recomand. Din păcate nu ne vom putea bucura ca în alți ani de sărbătorile de iarnă, să mergem în excursii, să mergem la ski. Ați văzut că în toată Europa numărul de cazuri este într-o creștere”, avertizează medicul.

Acesta consideră că sistemul de sănătate din țara noastră este deja copleșit de numărul de pacienți infectați care necesită spitalizare și de aceea trebuie luate măsuri ferme și rapide pentru a opri răspândirea virusului.

„Din păcate sistemul de sănătate este copleșit de aceste cazuri și trebuie să luăm măsuri foarte ferme și foarte rapide pentru a opri acest virus. Astfel, măsurile o să fie mai restrictive și nu ne vom mai putea bucura de sărbători” , susține Virgil Musta.

Care este situația în România și în Europa

În România, în intervalul 19-26 octombrie octombrie 2020, s-au înregistrat 29.638 de cazuri noi, reprezentând un nou record negativ săptămânal de la debutul epidemiei în ţara noastră. De asemenea, în acelaşi interval, la data de 23 octombrie 2020, s-au înregistrat cele mai multe cazuri în 24 de ore, respectiv 5.028 şi cele mai multe decese, respectiv 98 (22 octombrie) de la debutul pandemiei în ţara noastră.

În ceea ce privește situația din Europa, potrivit ultimei evaluări a riscurilor a Centrului european pentru controlul şi prevenirea bolilor (ECDC), cea mai mare parte a ţărilor europene sunt în prezent considerate ca trecând printr-o situaţie epidemiologică foarte îngrijorătoare.

Presiunea numărului de contaminări asupra sectorului de sănătate şi impactul său asupra mortalităţii devin „din ce în ce mai evidente”, potrivit ECDC.

Multe țări au recurs deja la noi restricții pentru a menţine sub control cel de-al doilea val al pandemiei și pentru a nu copleşi serviciile de sănătate publică.

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan