Guvernul nu mai are bani pentru finanțarea proiectelor de investiții derulate de administraţiile locale. Primarii cer, însă, rezolvarea acestei probleme. Plafonul de 1,2 miliarde de lei a fost epuizat. Doar la rectificarea bugetară di n luna august ar putea fi majorat, au explicat, pentru Capital, surse din cadrul ministerului de Finanțe. Astfel, primariia u contractat dar au și cheltuit toți banii din împrumuturile din trezorerie contractate pentru proiecte de investiții. Atenție însă, proiectele pe fonduri europene sunt exceptate. Pentru cofinanțarea proiectelor europene primarii au cerut împrumuturi din Trezorerie.

Robert Negoiță, președinte AMR: „Pentru contractele finanţate, contractele de finanţare pe POR, mai daţi o ordonanţă pentru CO şi prefinanţarea din Trezorerie? Este foarte important, tocmai pentru că am văzut că v-aţi propus să atragem anul acesta bani europeni mulţi şi ne ajută foarte mult. Este esenţial”.

Anul trecut, au fost acordate 400-500 de milioane de lei credite din trezorerie pentru confinanțarea proiectelor europene. Inițiatorii au fost Ministerul Dezvoltării și Ministerul de Finanțe. Din această sumă, impact pe deficit au doar banii cheltuiți. Respectiv cofinanțarea trebuie cheltuită în tranșe pe toată perioada proiectului. Sumele care se cheltuiesc în 2017 sunt cele care vor avea impact pe deficit. Astfel ministerul Finanțelor va trebui să taie din cheltuieli pentru a le asigura pe acestea care nu au fost bugetate, potrivit acelorai surse din minsiterul de Finanțe. Totodată, pentru acordarea acestor împrumuturi, cele două ministere trebuie să pregătească o ordonanță pe care Guvernul trebuie să o aprobe.

La cerinţele edililor, Guvernul ridică din umeri. Asta şi pentru că acordarea acestor bani ar putea duce la depăşirea deficitului de 3% asumat de România.

Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale: „Ministerul a iniţiat deja un proiect de act normativ cu privire la acordarea unor împrumuturi din Trezorerie. Singura, singurul impediment în acest moment este plafonul de împrumut de la nivel naţional care înţelegem că anul acesta a fost atins, este epuizat”.

Şi în aceste condiţii, primăriile nu-şi pot depune proiectele.

Robert Negoiţă, preşedinte AMR: „Păi şi noi nu mai luăm bani europeni acum? Cum dezvoltăm proiectele europene dacă nu ne ajutaţi cu cofinanţare şi prefinanţare.

Salvarea ar putea veni de la Ministerul de Finanţe.

Viorel Ştefan, ministru de Finanţe: „E în studiu la direcţia de Trezorerie şi datorie publică şi sperăm să venim cu o veste bună”.

Anul trecut, Guvernul Cioloş a acordat, prin ordonanţă de urgenţă, 400 de milioane de lei pentru finanţarea proiectelor începute de autorităţile locale prin Programul Operaţional Regional.