Foarte mulți pensionari din România îşi fac credit înainte de Paşte din cauza scumpirilor. Banii nu le ajung nici pe departe, iar oamenii caută peste tot soluții pentru a avea ce să pună pe masă.

Foarte mulți pensionari nu au ce să pună pe masă

Mulți dintre românii aflați în această situație au găsit un ajutor în Casele de Ajutor Reciproc. În această perioadă se fac chiar și 70 de împrumuturi pe zi.

Pentru a putea lua un credit, seniorii trebuie să îşi facă un fond de contribuţii unde să cotizeze cu 1% din valoarea pensiei.

Spre deosebire de bănci, împrumuturile la CAR-uri sunt finanţate tot din banii lor.

Într-o astfel de situație se află Ioana Melintescu, o pensionară care primește doar 1.600 de lei pe lună, după 38 de ani de muncă.

Ea a spus că de banii nu au fost suficienți de multe ori pentru achitarea facturilor sau plata medicamentelor.

Astfel, este nevoită să se împrumute des de la Casa de Ajutor Reciproc. Înainte de sărbători, a făcut un credit de 1.000 de lei.

Ea va folosi banii să-și cumpere alimente tradiționale pentru a sărbători Paștele.

„Îmi iau şi eu strictul necesar: un kilogram de carne de miel, un carton de ouă. Nu mă ajung cu pensia. Facturile, nu mai zic.. că am plătit deschiderea la gaze şi am dat 10 milioane. Sunt disperată! Mulţumesc lui Dumnezeu că mai avem Omenia aici şi ne mai ajută cu împrumuturi”, a relatat pensionara, potrivit Antena 3.

pensii, pensie, pensia, pensionari
SURSA FOTO: Dreamstime

Foarte mulți vârstnici din România apelează la Casa de Ajutor Reciproc

Georgică Bădălău, președinte Casa de Ajutor Reciproc, a oferit mai multe informații. El spune că sunt înregistrate anual mai multe împrumuturi în perioada sărbătorilor.

„În perioada Sărbătorilor pascale sunt de regulă în fiecare an mai multe împrumuturi faţă de lunile precedente”, a explicat Georgică Bădălău.

Totuși, pensionarii din România ar trebuie să aibă vor avea venituri mai mari din septembrie. Potrivit promisiunilor făcute de autorități, veniturile ar trebui să crească, în media, cu 40%.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că vor avea un trai mai bun, deoarece vor crește și prețurile. Astfel, un pensionar va continua să piardă putere de cumpărare.

Un avertisment în acest sens a venit din partea lui Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA.

„Ca valoare nominală ea va creşte, dar şi preţurile vor creşte şi, prin urmare, un pensionar în viitor va continua să piardă putere de cumpărare. În viitor vom depinde şi de economiile noastre, din această cauză noi trebuie să fim conştienţi că sistemul public de pensii va fi doar un venit de subzistenţă”, a avertizat specialistul.