În 2024, prețul untului a crescut cu 21,4%

Numai în luna mai a acestui an, prețul untului din Germania a crescut cu 21,4% față de anul precedent. Românii stabiliți acolo trebuie să fie pregătiți pentru noi scumpiri. Nu doar prețurile mari le dau bătăi de cap românilor stabiliți în Germania, ci și calitatea slabă a untului nemțesc.

Öko-Test a testat 20 de mărci de unt pentru distribuția apei, valoarea pH-ului, gradabilitate, conținutul de ulei mineral și triclormetan, condițiile de reproducere ale vacilor de lapte, mirosul, gustul și aspectul untului. A cerut și dovada producției durabile. Conținutul de acizi grași Omega-3 a furnizat informații nutriționale. Testele microbiologice au asigurat că nu există germeni.

Numai șapte mărci de unt din totalul de 20 de mărci testate au fost certificate organic. 13 mărci de unt au primit cel mai slab calificativ („nesatisfăcător”). Trei mărci de unt au picat testul. Au primit calificativul „slab”. Au fost găsite hidrocarburi de ulei mineral saturat (MOSH) în 19 mărci de unt în cantități „foarte ridicate”. Aceste reziduuri alimentare se pot acumula în corpul uman.

Chiar dacă toxicitatea MOSH nu a fost încă elucidată definitiv de cei din industria alimentară, unele substanțe sunt considerate cancerigene. De exemplu, crema de unt „ÖMA Allgäuer Bauernbutter” conținea MOSH de zece ori mai mult decât este normal, conform legislației din Uniunea Europeană (UE).

ÖMA Allgäuer Bauernbutter
ÖMA Allgäuer Bauernbutter (SURSA FOTO: Oko-Test)

Cel mai calitativ unt din Germania este „Gläserne Molkerei”. A fost singura marcă care a primit calificativul „bun”.

Gläserne Molkerei
Gläserne Molkerei (SURSA FOTO: Die Gläserne Molkerei)

Untul ar trebui evitat la micul dejun

Deși pare greu de crezut, untul ar trebui evitat la micul dejun, cea mai importantă masă a zilei. Se pare că pâinea prăjită cu unt nu conține proteine. Este recomandat să mâncați un mic dejun mai consistent, cum ar fi o omletă de legume. Puteți folosi pâine 100% din cereale integrale pentru ca masa dumneavoastră să fie și mai sănătoasă.

Ar trebui să evitați și covrigii cu unt. Un covrig este echivalentul a patru sau mai multe felii de pâine albă, dar n-au proteină deloc.  Înlocuiți untul clasic cu un piure de avocado sau cu untul de arahide.