Pandemia de coronavirus lovește crunt România. În fiecare zi, autoritățile anunță mii de cazuri noi de infectări. În acest context, medicul infecționist, Adrian Marinescu avertizează.

Adevărul despre testele de coronavirus!

Vom avea în continuare multe cazuri de coronavirus. O soluţie pentru a scăpa de virus ar fi testarea masivă, chiar şi prin metode rapide. „Vom avea multe cazuri de coronavirus, dar nu neapărat severe. Adică se menţin acele forme medii şi severe, dar nu e nici o diferenţă faţă de ceea ce s-a întâmplat la începutul pandemiei”, avertizează medicul Adrian Marinescu.

Acesta spune că o soluţie pentru a scăpa de virus este testarea masivă a populaţiei. Totuși, această armă poate fi și cu două tăișuri. Medicul explică.  „E adevărat că pot fi şi rezultate fals-pozitive, într-un anumit procent, dar e foarte important să intri în izolare, să intri în izolare din primul moment.

Pentru că acel test este rapid, asta înseamnă că în 15 minute aproximativ am rezultatul şi mi-ar fi foarte simplu să mă orientez să izolez acea persoană. La fel cu persoanele de contact”, mai precizează medicul Adrian Marinescu.

Autorităţile din România folosesc doar testare PCR. Din păcate, capacitatea laboratoarelor este limitată. Ioana Streaţă, medic specialist în genetică medicală, spune că procesul de testare şi diagnosticare în laborator durează chiar şi 12 ore.

„Capacitatea laboratorului, în prezent, este de 400 de teste pe zi. Sunt 6-7 ore până se generează rezultatele pentru 200 de probe. Şi mai durează, apoi, 4-5 ore ca să generezi şi să interpretezi rezultatele, să transmiţi şi să raportezi”, spune Ioana Streaţă.

Sursa foto INQUAM / George Calin