Bucătarul belgian Lucien Olivier a pregătit pentru prima oară salata de boeuf în anul 1860, iar la acel moment preparatul se numea salata de gibier. Rețeta origianlă de salată de boeuf conținea printre ingredientele de bază carne de vânat, raci, dar și mazăre, ingrediente care de-a lungul anilor s-au pierdut, scrie retetesivedete.ro. 

Astfel, din anul 1905, rețeta de salată de boeuf s-a modificat constant, iar ingredientele secrete care o făceau atât de specială au început să lipsească. În Europa, marii bucătari au înlocuit racii și vânatul cu carne de vită sau de pui, pe când în alte părți, rețeta se bazează doar pe legume.

În România, cea mai des folosită rețetă pentru salata de boeuf are la bază carne de vită. Mai exact, românii folosesc următoarele ingrediente pentru salata de boeuf: 700 g rasol de vită, 1 kg de cartofi, 500 g morcovi, 200 g mazăre, 300 g murături (castraveți, gogoșari etc), 250 g maioneză, 1 lingură cu muștar, zeamă de lămâie, după gust, sare, piper.

Rețeta de salată de boeuf pe care o pregătesc românii

În ceea ce privește modul de preparare, acesta nu diferă foarte mult de cel al rețetei originale, ordinea preparării ingredientelor fiind smilară. Prima oară se taie carnea în bucăți mici și se pune la fiert, apoi se adaugă morcovii și cartofii în coajă.

Legumele se scot mai repede de la fiert decât carnea, apoi până în momentul în care carnea va fi gata, se curăță cartofii de coajă și se taie și ei în cubulețe mici. Același lucru se face și în cazul morcovilor și al castraveților murați.

Toate ingredientele se amestecă apoi bine, cu maioneză, iar la final, salata de boeuf se decorează cu  gogoșari, castraveți, albuș de ou și maioneză.

Un lucru important de menționat se referă la castraveții murați, care dacă nu sunt adăugați corect, pot strica întreaga salată. Aceștia trebuie să fie storși foarte bine înainte de a fi amestecați cu restul ingredientelor. Totodată, gogoșarii trebuie lăsați și ei la scurs, sau se poate folosi un tifon pentru a-i presa și pentru a elimina toată zeama.

În cazul maionezei, se recomandă să fie folosit muștar dulce, în cazul în care maioneza este preparată în casă, așa cum ar fi și indicat.