Preţul-record la energie electrică din aceste zile din România şi din toată Europa este cauzat de oprirea unor reactoare nucleare în Franţa, după descoperirea unor defecţiuni, a declarat, luni, Ion Lungu, directorul executiv al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

„Franţa a închis unele capacităţi nucleare, după ce au fost descoperite defecţiuni. Preţurile sunt foarte mari în aceste zile în toată Europa”, a spus Lungu.

La bursa OPCOM de la Bucureşti, preţul cu livrare luni pe piaţa spot a atins recordul de 1.591 lei (321,5 euro) pe MWh în medie şi maximul orar de 2.306 lei pe MWh.

În toată Europa, preţurile se apropie de pragul psihologic de 400 de euro pe MWh. În Elveţia preţul a ajuns luni la 396 euro, în Franţa – 382 euro, Olanda – 360 euro, Austria – 344 euro, Germania – 331 euro, Ungaria – 322 euro.

Franţa a închis două reactoare nucleare la finele săptămânii trecute, după ce a găsit nişte fisuri în echipamente, şi le va deschide abia la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit Bloomberg.

Pornirea altor două reactoare, care erau oprite pentru mentenanţă de la începutul toamnei şi ar fi trebuit redeschise acum, a fost amânată pentru primăvară, după ce au fost descoperite alte defecţiuni.

Aceste reactoare, cu o putere de 1.500 de MW fiecare, reprezintă circa 10% din capacitatea instalată a Franţei.

Nicolae Ciucă, discuții la Bruxelles pe tema securităţii energetice

În acest context, premierul Ciucă va prezenta priorităţile Guvernului la întâlnirile pe care le va avea la Bruxelles cu înalţi oficiali UE şi NATO. Printre acestea se află și tema securităţii energetice, cu accent pe problema preţurilor la energie şi menţinerea rolului gazului şi al energiei nucleare în perioada de tranziţie ecologică, un element esenţial pentru stabilitatea economică a României.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă va sublinia, în egală măsură, şi importanţa demersurilor pentru susţinerea tranziţiei digitale, evidenţiind contribuţia pe care implementarea PNRR o va putea avea pentru atingerea acestui obiectiv, complementar eforturilor de relansare economică. Vor fi, de asemenea, abordate dosarele privind finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, respectiv privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Menționăm că, prim-ministrul va avea luni un dineu de lucru cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Marţi, sunt programate întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreşedinţii executiv ai CE responsabili pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans, pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, şi pentru o economie în serviciul cetăţenilor, Valdis Dombrovskis, precum şi cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.