Nitriții din carnea procesată au căpătat o reputație proastă de-a lungul timpului, dar nu mulți știu că sunt, de fapt, benefici pentru organismul nostru. Aceștia împiedică dezvoltarea unor bacterii foarte periculoase pentru noi, cum ar fi botulismul, salmonella sau listeria.

Ce cantitate de mezeluri ar trebui să consumăm?

La nivel mondial, specialiștii recomandă să se consume 500 de grame de carne roșie pe săptămână și 150 de grame de carne procesată.

Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit recent despre nitriți și efectele lor benefice asupra sănătății noastre.

”Pastramă, șuncă, salam… sunt produse pe care le consumăm la micul dejun. Gustoase, concentrate în nutrienti și în calorii, mezelurile sunt de fapt o supercarne. În loc să le apreciem, am ajuns să ne temem de ele. Cine a stricat reputația mezelurilor? Nitriții!

Cine sunt nitriții, ce rol au și care sunt efectele asupra sănătății? Pentru a conserva alimentele și în special carnea, oamenii au folosit diferite metode: sărare, fierbere, afumare, uscare. Pe lângă sare, de sute de ani s-a folosit salpetru – un nitrat de sodiu care se transformă în nitriți și permite păstrarea calității cărnii.

Nitriții joacă un rol esențial în prepararea mezelurilor, împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase pentru sănătate cum ar fi botulismul, salmonela și listeria. Pe lângă siguranța alimentară, nitriții blochează oxidarea cărnii și dau o culoare roz produselor fierte tip șuncă sau parizer.

Tot nitriții sunt responsabili de aroma plăcută a mezelurilor și le protejează de râncezire. În Europa, utilizarea nitriților este reglementată la o doză maximă de 150 mg nitriți pentru 1kg de produs”, a spus aceasta pentru Pro TV.

Riscurile nitriților

Chiar dacă a spus că nitriții pot fi benefici pentru organismul nostru, Mihaela Bilic nu a uitat să menționeze și riscurile pe care le implică un consum prea mare ne nitriți.

„Ce riscuri ridică un consum mare de nitriți? În anumite condiții nitriții se leagă de fierul hemic din carne și formează nitrozamine, compuși cu potențial cancerigen. Studiile medicale au demonstrat legătura dintre consumul de nitriți/nitrați și riscul de cancer colorectal.

În consecință, autoritățile sanitare au recomandat reducerea consumului de nitriți din alimente: limitarea cantității de carne procesată la 150g pe săptămână și scăderea consumului de carne roșie la 500 de grame pe săptămână”, a completat aceasta.