Un metabolism și un sistem digestiv sănătos sunt susținute printr-o dietă echilibrată, o bună hidratare, cât mai multă mișcare și un somn odihnitor.

Dar schimbarea obiceiurilor alimentare, după o anumită vârstă, poate fi dificilă, mai ales dacă nu știm ce alimente trebuie evitate. Anumite alimente pot avea, în timp, efecte grave asupra sănătății cardiovasculare, aducând după ele probleme precum hipertensiunea arterială și, în cele din urmă, afecțiuni cardiace, potrivit Shefinds.

Experții în nutriție avertizează constant că alimentele procesate și conservele (cum ar fi conservele de ton) ar putea crește riscul atacului de cord și al accidentului vascular cerebral. Există, așadar, câteva modificări pe care le putem face în stilul de viață și în alimentație, după ce am trecut de o anumită vârstă. O astfel de schimbare majoră ține de eliminarea unor alimente care, deși sunt foarte gustoase, ne fac rău, și de adoptarea unei diete echilibrate.

Mezelurile și alte produse din carne procesate

Potrivit CDC, afecțiunile cardiace reprezintă principala cauza de deces în SUA. Dacă factorii genetici și anumite medicamente le pot agrava, problemele cardiace pot fi exacerbate și de dietă. Carnea procesată este unul dintre cele mai nocive alimente pentru sănătatea inimii.

„Mezelurile și alte produse din carne procesate se află în fruntea listei cu alimente care pot crește riscul de evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral”, spune doctorul Michael Bargout.

Șunca sau friptura de porc pot dăuna grav sănătății inimii. „Pe lângă faptul că sunt o bombă cu grăsimi saturate, ceea ce duce la probleme cardiovasculare, colesterol ridicat sau creștere în greutate, majoritatea porcilor primesc doze mari de antibiotice pentru a-i menține în viață înainte de a fi sacrificați”, subliniază el. În plus, aceste mezeluri au un conținut excesiv de sodiu, dăunător inimii. Excesul de sodiu poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Alimentele conservate

La fel ca alimentele procesate, și conservele pot avea un impact grav asupra sănătății inimii. Chiar dacă sunt convenabile ca preț și durează mult timp, medicul avertizează că, dincolo de anumite beneficii, conservele, chiar și cele de ton extrem de populare, pot duce la probleme cardiace.

„Multe alimente conservate conțin Bisfenol-A (BPA), o substanță chimică despre care se știe că provoacă perturbări hormonale și care a fost legată de multe probleme de sănătate”, explică el.

O altă problemă majoră cu alimentele conservate este faptul că, de obicei, își pierd mult din valoarea lor nutritivă când sunt conservate. Sunt pline de aditivi nocivi, zahăr și sodiu. De exemplu, deși tonul conține acizi grași omega-3, buni pentru inimă, atunci când este conservat, își pierde majoritatea nutrienților „Deoarece conservarea implică în mod obișnuit căldură mare, vitaminele solubile în apă pot fi pierdute, deoarece unele vitamine sunt sensibile la căldură”, spune acesta.