Mașinile electrice sunt mai prietenoase cu mediul, silențioase, însă sunt și persoane care sunt sceptice în ceea ce le privește, o mare problemă reprezentând-o numărul stațiilor de încărcare de pe teritoriul țării.

Site-ul speedpro.ro, prezintă însă avantajele unei mașini electrice, dar și costurile pe care viitorul posesor trebuie să le ia în calcul atunci când își dorește să renunțe la mașina diesel sau pe benzină.

Modelul prezentat de sursa citată este Opel Ampera, Extended Range Electric Vehicle. Această mașină are un  motor termic folosit în general ca și generator de electricitate.

Cu o astfel de mașină se poate circula în oraș chiar și cu 60 sau 80 de kilometri/h în funcție de trafic. Diferența față de mașina diesel sau pe benzină o face însă consumul.

Cât consumă o mașină electrică în oraș?

Mai exact, dacă mașinile pe care le știm deja consumă mult în oraș, când traficul este mai lent, o mașină electrică consumă mai puțin, pentru că depune mai puțin efort, iar atunci când frânează recuperează o mare parte din efortul depus pentru accelerare.

Testul realizat de speedpro.ro a fost făcut în Brașov, într-o singură zi. Astfel, potrivit sursei citate, au fost parcurși 38.9km, iar consumul a fost de 5.9kwh. Sursa citată precizează că bateria mașinii este de 16kwh din care folosibili cam 10.4kwh.

Astfel, a fost folosit un procent de 57% din capacitatea disponibilă, iar dacă ar fi fost folosiți 10.4kw, 68.5km ar fi putut fi parcurși în aceleași condiții.

Pentru a calcula consumul real de curent al mașinii a fost cuplat încărcătorul la o stație de măsurare de curent electric. Astfel, pentru încărcarea celor 5.9kwh lipsă din baterie, din rețea au fost trași 7.8KWh. Un calcul simplu arată că în jur de 30% au fost pierderile de încărcare.

Pe de altă parte, sursa citată arată că dacă bateria ar fi fost încărcată de la zero, pierderile ar fi fost în jur de 25%. În ceea ce privește cauzele pierderilor, acestea sunt cauzate de răcirea sau de încălzirea bateriei care se încarcă, dar și de diverse ventilatoare, precum și conversia din AC în DC.

Cât consumă o mașină electrică la drum întins?

Astfel în cazul în care bateria mașinii electrice ar fi fost încărcată complet înainte de a fi condusă, consumul estimativ ar fi fost de 18.8Kwh/100km.

Cu un consum de Kwh, însă, prețurile arată în felul următor: pentru 351KWh, la Enel au fost plătiți 171 de lei. Astfel, prețul final este de 0.487lei/kwh, adică 9.74 lei pentru 20Kwh.

Făcând o comparație cu prețurile carburanților, Opel Ampera consuma 9.74lei/100km. Mai exact, echivalentul în benzină/diesel este de 1.67% benzină de 95 sau 1.62 % motorină  standard.

Având în vedere faptul că o mașină diesel sau pe benzină ajunge să consume în oraș în jur de 7 sau 8%, o mașină electrică consumă chiar și de cinci ori mai puțin decât una clasică.

Dacă mai adăugăm și prețul pentru ulei, filtru și alte piese de acest tip, costurile vor fi și mai mari în cazul mașinilor clasice.

În ceea ce privește consumul din afara orașului, Opel Ampera va folosi aici motorul său pe benzină. Sursa citată a efectuat un test de călătorie pe parcursul a 247 de kilometri, cu mult depășiri.

Avantajele unei mașini electrice față de mașinile diesel sau pe benzină

În final, s-a ajuns la concluzia că 58.8km au fost parcurși cu ajutorul bateriei, în timp ce restul de 198 de kilometri au fost parcurși cu motorul de benzină.  La benzină a fost înregistrat un consum total de 4%, arată sursa citată.

Concluziile testelor realizate de speedpro.ro sunt destul de clare și suficiente astfel încât șoferii să poată să aleagă dacă au nevoie sau nu de o mașină electrică sau să rămână în continuare la mașinile clasice.

Costurile sunt aparent mult mai reduse și de asemenea, un alt avantaj îl reprezintă confortul. Sursa citată scrie că drumul cu o mașină electrică este cu mult mai relaxant decât cel cu una clasică.

Totodată, fiind silențioasă, în timpul mersului nu se aude absolut niciun zgomot, iar șoferul simte doar cum este tras în față, lucru relaxant în special în traficul din orașe. De asemenea, pentru mulți, condusul unei mașini electrice poate fi unul mult mai plăcut decât cel cu o mașină diesel sau pe benzină, mai arată sursa citată.