Dacă gustul este unul din principalele motive pentru alegerea tipului de lapte, conținutul nutrițional este un alt factor important.

Având în vedere acest lucru, s-ar putea să vă întrebați dacă laptele integral (cu grăsimi) este cea mai bună opțiune. Pe de o parte, se vorbește mult despre grăsimile sănătoase. Pe de altă parte, laptele integral are mai multe calorii decât alte tipuri de lapte.

Deci, care este mai sănătos?

Este sănătos laptele integral?

Potrivit dieteticianului Courtney Kassis, laptele cu grăsimi nu este doar sănătos, ci este și tipul de lapte pe care ea îl recomandă celor care tolerează lactatele. Deși este important să rețineți că laptele integral conține zahăr (aproximativ 12 grame de zahăr pe cană), ea spune că grăsimea din laptele integral împiedică creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Kassis adaugă că grăsimea din laptele integral este sățioasă, ceea ce înseamnă că vă veți simți mai plini decât dacă beți lapte cu conținut scăzut de grăsimi.

Laptele cu grăsimi este și plin de nutrienți. Are calciu (care este important pentru sănătatea oaselor), potasiu (care susține inima, rinichii și oasele) și grăsimi omega-3 (importante pentru sănătatea inimii și a creierului).

Laptele integral poate fi o alegere sănătoasă

„Laptele integral poate fi o alegere sănătoasă, în funcție de preocupările individuale de nutriție și de obiectivele de sănătate”, spune ea.

Conținutul mai mare de grăsimi din laptele integral oferă calorii suplimentare necesare pentru a susține creșterea și cerințele energetice.

Persoanele care au nevoie de calorii (cum ar fi adulții în vârstă, copiii, adolescenții și persoanele care au un stil de viață activ) pot bea lapte integral. În plus, grăsimea din laptele integral facilitează absorbția, de către organism, a vitaminelor liposolubile (A, D, E și K).

Diferența dintre laptele integral și laptele fără grăsimi

Alegerea laptelui, ca opțiune nutrițională, depinde de obiectivele individuale de sănătate.

Deoarece laptele integral are mai multe calorii și grăsimi saturate decât alte tipuri de lapte, s-ar putea să nu fie cel mai potrivit pentru cei cu colesterol ridicat, diabet de tip 2 sau boli de inimă. „Laptele degresat și cu 1% au mai puține calorii și mai puține grăsimi saturate decât laptele integral. Consumul redus de grăsimi saturate poate diminua riscul de boli de inimă și poate scădea colesterolul”, explică ea.

Kassis subliniază că laptele degresat sau cu 1% și 2% grăsime au aceiași nutrienți ca laptele integral, inclusiv proteine, vitamina A, vitamina D, calciu și potasiu; diferența principală este că au mai puțină grăsime.

Deci, indiferent de laptele pe care îl alegeți, beneficiați în continuare de acești nutrienți importanți.