Cum alegem corect crenvurștii?

Cum alegem corect crenvurștii? Nutriționiștii ne recomandă să evităm mezelurile, incluzând crenvurștii, pentru că nu sunt benefice organismului. Cu toate acestea, oamenii au tendința de a-i consuma frecvent, mai ales la micul dejun. Crenvurștii conțin multe grăsimi, coloranți și aditivi alimentari.

Totuși, există opinii diferite printre nutriționiști, unii susținând că există și crenvurști sănătoși, cum ar fi Alexandru Cîrîc, directorul general  al Institutului de Cercetare Alimentară. Potrivit lui, cei cu membrana zbârcită sunt cei mai sănătoși. Din nefericire, mulți oameni aleg crenvurștii cu membrana întinsă și de culoare roz, care nu sunt deloc sănătoși.

Alexandru Cîrîc
Alexandru Cîrîc (SURSA FOTO: RO.aliment)

Dacă nu sunt preparați corespunzător, crenvurștii pot conține bacteria Listeria

Dacă nu sunt preparați corespunzător, pot conține bacteria Listeria, ce poate cauza intoxicații alimentare grave. Acest pericol este mai accentuat în cazul femeilor însărcinate și al persoanelor cu un sistem imunitar slăbit. Fierberea crenvurștilor pentru câteva minute este o măsură de precauție esențială, potrivit lui James Rogers, directorul general al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.

Este sigur să alegem crenvurști din comerț, cu condiția să fim atenți. Ar trebui să aibă o culoare deschisă deoarece carnea tocată, în special carnea de pui, nu are o nuanță roz. Dacă membrana este ușor zbârcită, înseamnă că a trecut printr-un proces de afumare sau prin gătire care a eliminat apa, ceea ce îi conferă o valoare nutrițională mai bună, fără conținut crescut de apă.

„Noi reacționăm oarecum neașteptat. Acum câțiva ani un producător de crenvurști a încercat să nu mai aditiveze crenvurștii, să nu mai adauge în crenvurști nitritul, să nu mai adauge ascorbatul, să nu mai folosească aditivii care se folosesc uzual.

Ce s-a întâmplat? Crenvurștii nu au fost consumați. Deci nici măcar angajații nu i-au consumat, pentru că erau de culoare brună, ușor verzui, nu mai aveau aceeași consistență, nu mai fierbeau la fel de bine. Nu mai erau la fel de zemoși la interior, erau cu totul un alt produs.

Noi, în schimb, ne ducem către acel produs pe care îl știm. Dacă mergem acum la raft și căutăm crenvurștii, un consumator neavizat se va duce către acel crenvurst ușor roz, pe care membrana este foarte bine întinsă și care are și un aspect comercial ușor strălucitor. Sunt toate greșelile pe care le putem face atunci când alegem acel crenvurst”, a explicat Alexandru Cîrîc, directorul general al Institutului de Cercetare Alimentară, în cadrul emisiunii TV „iThink”.