În căutarea unui stil de viață mai sănătos, românii acordă din ce în ce mai multă atenție calității alimentelor pe care le consumă. Cu toate acestea, adesea, nevoia de a face alegeri corecte poate fi întreruptă de confuzia apărută în fața rafturilor pline de opțiuni din supermarket.

Atenție când vreți să alegeți alimentele sănătoase din supermarket

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară, oferă câteva sfaturi utile pentru a ne ghida în procesul de selecție al alimentelor sănătoase.

Prima regulă este să ne orientăm către etichetă, unde putem găsi informații cruciale despre conținutul și compoziția produsului. Totuși, nu trebuie să ne limităm doar la etichetă. Aspectul produsului joacă, de asemenea, un rol important.

„Putem consuma cu încredere ceea ce găsim în piață, atât timp cât știm și facem anumite alegeri și știm să ne uităm la produs. Nu o să luăm niciodată o caserolă de carne bombată, de exemplu”. a spus directorul ICA la Antena 3 CNN.

Aspectul produsului poate oferi indicii esențiale despre calitatea acestuia. De exemplu, unele produse pot fi prezentate într-un mod care să inducă în eroare consumatorii, așa cum este cazul crenvurștilor.

„Ne ducem către acel produs pe care îl știm. Dacă mergem acum la raft și căutăm crenvurștii, un consumator neavizat se va duce către acel crenvurst ușor roz, pe care membrana este foarte bine întinsă și care are și un aspect comercial ușor strălucitor (…)

Crenvurstul ar trebui să fie cât mai deschis la culoare, pentru că o carne tocată, mai ales o carne de pui, știm bine că nu este roșiatică, nu poate avea culoarea roz”, a explicat Cîrîc.

Producătorii vor oferi ceea ce cerem noi, nu ce este cel mai benefic

El menționează că acum câțiva ani un producător de crenvurști a încercat să nu mai aditiveze crenvurștii, să nu mai adauge în crenvurști nitritul și să nu mai adauge ascorbatul, care se folosesc uzual. Din păcate aceștia nu au atras consumatorii pentru că erau de culoare brună, ușor verzui, nu mai aveau aceeași consistență, nu mai fierbeau la fel de bine.

Practic, acești crenvurști „nu mai erau la fel de zemoși la interior”, fiind cu totul un alt produs.

Specialistul subliniază importanța observării tuturor detaliilor, cum ar fi culoarea și aspectul suprafeței produsului. De exemplu, un crenvurst cu o membrană zbârcită poate indica un proces de afumare sau de preparare termică prin care s-a scos apa din produs, ceea ce indică o valoare nutrițională mai mare.

Dacă vreți să alegeți alimentele sănătoase trebuie să aveți o abordare atentă și informată, pentru că producătorii vor oferi întotdeauna ceea ce cerem noi, nu ceea ce este cel mai benefic pentru sănătatea noastră, a concluzionat Alexandru Cîrîc.