Adevărata comoară a României o reprezintă proiectul privind exploatarea gazelor din Marea Neagră. Acest lucru a fost subliniat de Alina Popa, CFO OMV Petrom, care a dat detalii despre oportunitatea imensă pe care o are România. Acum este cel mai bun moment să investim, dar este nevoie de modificări legislative, a atenționat ea.

„Este o oportunitate imensă pentru România şi asta o spun în primul rând ca şi cetăţean al acestei ţări. Avem un mare noroc că avem această resursă, iar timpul este scurt. Acum este cel mai bun moment să investim şi să scoatem gazele din Marea Neagră, atât din perspectivă economică, pentru că soluţia ieşirii din această criză este una singură, şi anume investiţiile. Şi asta este o investiţie imensă, probabil ar fi cea mai mare investiţie privată de după Revoluţie. Este o oportunitate imensă şi dacă ne uităm şi din perspectiva green deal şi a contextului de trecere către energie curată. Gazul natural este un combustibil de tranziţie, un combustibil care aduce valoare pe termen scurt, pe termen mediu, iar beneficiile unor investiţii în gaze naturale pentru economia României sunt imense, atât PIB, cât şi taxe, şi locuri de muncă”, a spus Alina Popa, la webinarul „Deciziile în Noua Economie”, organizat de România Durabilă şi EM360, conform Agerpres.

„Avem nevoie de modificări legislative, de un regim fiscal mai competitiv. Toate ţările modifică fiscalitatea în această perioadă. Un bun exemplu este Norvegia, care a ştiut întotdeauna să îşi atragă investiţii în această industrie. Acum vorbeşte de modificări legislative care presupun deducerea imediată a investiţiilor, doar să existe investiţiile acestea. Concurăm cu alte ţări pentru capital, iar pentru România acest proiect este oportunitate imensă. Eu sper din tot sufletul să reuşim să-l deblocăm cât mai repede, pentru că vom beneficia cu toţii de avantajele economice ale acestei investiţii”, a explicat oficialul OMV Petrom.

Ea a spus că sunt necesare trei lucruri pentru a demara investiţia şi anume: un cadru fiscal mai competitiv, o modificare a legii offshore în acest sens, în Parlament; piaţa liberă şi stabilitate, deoarece „când ai o investiţie de miliarde este esenţial să ai stabilitate”.

„În toate discuţiile noastre cu autorităţile nu am văzut pe nimeni care este împotriva acestui proiect şi de aici marele meu regret că, cu toate acestea, nu s-a întâmplat şi este blocat de câţiva ani”, a mai afirmat Alina Popa.

Pe de altă parte, aceasta a atras atenţia că industria petrolieră este profund afectată de o scădere rapidă şi drastică a preţurilor, dar şi a cererii, ceea ce este greu de întâlnit în acelaşi timp.

„De obicei, când preţurile scad, cererea creşte. Acum vedem atât descreşterea preţurilor cât şi descreşterea semnificativă a cererii”, a explicat ea.