Ludovic Orban se împotrivește certificatului verde! Fostul lider PNL: Încalcă grav câteva principii. Este fără precedent

Deputatul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că nu susţine ideea certificatului verde COVID, deoarece obligativitatea prezentării acestuia „încalcă grav câteva principii”, inclusiv dreptul la muncă, „o chestiune fără precedent”.

„Eu nu susţin certificatul verde şi mi se pare o măsură care încalcă grav câteva principii. Noi măsurile de restricţie (…) le-am luat în numele protejării dreptului la viaţă, care este un drept fundamental, le-am luat temporar, numai în perioade care erau necesare şi ele au fost valabile pentru toţi, pentru că, de fapt, nu aveau obiectivul decât să protejeze sănătatea şi să împiedice răspândirea virusului”, a afirmat Ludovic Orban, la Realitatea Plus.

Certificatul impus de Comisia Europeană este doar de circulație internațională

Fostul președinte al Partidului Național Liberal (PNL) a mai spus că certificatul impus de către Comisia Europeană este doar pentru circulație internațională, nu este un certificat care să restrângă mai multe drepturi.

„Asta cu certificatul verde, nici nu ştiu, a apărut de la nivel european în primă fază, deşi nu este adevărat, aşa cum susţin mulţi, că ne impune Comisia Europeană. Ăla este un certificat de circulaţie internaţională, dar nu este un certificat prin care să restrângi dreptul la muncă, dreptul la cultură, dreptul la educaţie, dreptul la protecţie socială. După aia, n-ai o justificare”, a explicat el.

De asemenea, fostul premier al României mai spune că ar fi vorba despre o „discriminare” între vaccinaţi anti-COVID şi nevaccinaţi, subliniind, totodată, că se pronunță împotriva vaccinării obligatorii.

„Se ştie clar că persoanele care sunt vaccinate sunt persoane care pot să transmită virusul. Eu nu pot, din punct de vedere epidemiologic, să justific o diferenţiere, o discriminare între persoanele vaccinate şi cele nevaccinate, atât timp cât şi persoanele vaccinate şi persoanele nevaccinate pot să transmită virusul. Să afectezi dreptul la muncă, asta e o chestiune fără precedent, pentru că este o gravă afectare”, a punctat parlamentarul.

Bombă totală despre certificatul verde

Ministrul Sănătăţii a spus că se lucrează la un nou proiect de lege, diferit de cel al PNL, blocat în comisii, la Camera Deputaţilor. Astfel, Certificatul Verde nu se va aplica testelor antigen, liberalii respingând această variantă însă este posibil să se elibereze unul provizoriu, după prima doză de vaccin, potrivit informațiilor transmise de news.ro

Mai mult, PNL nu este de acord ca certificatul verde să se aplice celor care fac testul antigen, dar ar putea să se aplice celor care fac prima doză de vaccin, iar până la a doua doză, să fie eliberat un certificat temporar, scrie sursa menționată.

Potrivit unor surse politice, PNL nu este de acord ca Certificatul Verde să se aplice celor care fac testul antigen, dar ar putea să se aplice celor care fac prima doză de vaccin, iar până la a doua doză, să fie eliberat un certificat temporar.

Este posibil ca proiectul să includă şi posibilitatea testării la privat. Partidele vor să analizeze şi impactul bugetar al acestor prevederi, inclusiv în privinţa numărului de zile pentru testarea gratuită.

Liberalii nu sunt de acord nici cu modificarea numelui certificatului verde în certificat COVID, pentru că ar produce confuzie în rândul cetăţenilor şi nici nu ar respecta prevederile europene privind introducerea acestui certificat.

Aminitim că Alexandru Rafila a declarat săptămâna trecută că statul ar putea asigura pentru o perioadă de 42-45 de zile testarea persoanelor nevaccinate în vederea obţinerii certificatului verde. În acest context, ministrul Sănătății s-a arătat împotriva „ameninţării şi şantajului”.

De asemenea, Alexandru Rafila anunța și posibilitatea generării de vouchere cu valoare fixă, pe care nevaccinaţii să le poată folosi la medicul de familie sau la farmacie ori laboratoare de analize care să fie conectate la sistemul informatic naţional şi să poată genera în scurt timp certificatul.