Atunci când nu sunt consumați corect însă, cartofii pot deveni un adevărat pericol pentru organism. Potrivit specialiștilor, cartoful conține otravă atât în tupină cât și în frunze, iar atunci când este lăsat la încolțit poate deveni periculos și poate duce chiar și la deces.

Este vorba despre substanța toxică numită solanină, care este produsă atunci când cartofii sunt expuşi prea mult la lumină. În acest sens, pentru a se evita orice pericol, se recomandă îndepărtarea petelor verzi sau încolțite de pe cartof. Conform bzi.ro, în cazul unei astfel de otrăviri, moartea survine de obicei după o perioadă de slăbiciune şi confuzie, urmată de comă.

Persoanele care consumă corect cartofii nu trebuie însă să fie îngrijorate. Această legumă este bogată în fibre, care ajută la scăderea valorii totale de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul apariţiei bolilor de inima.

De asemenea, cartofii, consumați regulat și fără ulei, reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Fibrele pe care le conțin normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.

Trebuie menționat faptul că în general, cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol și sunt suficient de sățioși, încât o porție mică ne poate ține de foame chiar și 4-5 ore. Se recomandă însă ca aceștia să fie consumați fierți.

Ce beneficii au cartofii pentru organism

Totodată, cartoful conține și vitamina B6, care previne acumularea unui compus cunoscut sub numele de homocisteina. În momentul în care  această se acumulează în organism, poate afecta vasele de sânge, provocând probleme cardiace. Cartofii conţin acid folic, care joacă un rol în repararea şi sinteză ADN-ului, prevenind astfel formarea de celule canceroase din mutaţiile ADN-ului.

Un alt beneficiu al cartofilor îl reprezintă efectul lor antixoidant și de întinerire. Pentru că sunt bogați vitamina C și acid folic, cartofii ne ajută în lupta cu toxinele și chiar în stoparea dezvoltării tumorilor. Totodată, consumul de cartofi previne deteriorarea celulelor, ca urmare a contactului cu radicalii liberi și cu poluarea din mediul înconjurător.

Cartofii au de asemenea beneficii și pentru sistemul osos. Datortă calciului, fierului, magneziului și fosforulu pe care îl conțin, aceștia mențin oasele sănătoase, îmbunătățind densitatea acestora.

În același timp, cartofii îmbunătățesc funcțiile cognitive și stimulează creierul. De semenea, ei sunt recomandați și pentru protejarea vederii.