Alții fac alegeri și mai radicale și elimină alimente considerate ”dușmani” ai pierderii în greutate. Printre acestea și delicioșii cartofi. Din câte se pare, cartofii pot fi o componentă excelentă a unei diete sănătoase, potrivit Shefinds, care susține că această legumă nu ar trebui scoasă din alimentație.

Pentru a afla mai multe despre beneficiile pentru sănătate ale acestei legume versatile și a spulbera unele idei greșite despre cartof, site-ul a cerut opinia experților. Dieteticianul Howard Goldstein a spus că, în mod cert, cartofii sunt plini de beneficii nutriționale și pot fi un aliment grozav care ajută la pierderea în greutate.

Beneficiile nutriționale ale cartofilor

Este posibil să fi exclus cartofii de pe lista legumelor sănătoase din cauza unor concepții greșite privind valoarea lor nutritivă, dar Goldstein dă asigurări că „sunt o legumă foarte bogată în nutrienți”.

În primul rând, spune el, trebuie să uităm de miturile conform cărora toți carbohidrații sunt răi. ”Este dovedit că acești „carbohidrați sunt combustibilul principal al creierului și o sursă cheie de energie pentru mușchii noștri”, ceea ce îi face o componentă esențială a oricărei diete sănătoase, arată Shefinds.com. 

Cartofii sunt așa numitul ”carbohidrat complex”

Cartofii, în mod special, sunt carbohidrați foarte buni, care pot fi consumați mod regulat, deoarece, după cum susține Goldstein, ei sunt ceea ce este cunoscut sub numele de ”carbohidrat complex”.

„Carbohidrații complecși sunt digerați mai lent și au mai multe vitamine, minerale și fibre decât carbohidrații simpli cum este zahărul”, explică el. „Majoritatea carbohidraților ar trebui să fie carbohidrați complecși, precum cartofii”, susține el.

Bogați în vitamina C

Pentru început, trebuie spus că această legumă este plină de vitamina C. Cartofii pot furniza aproape o treime din vitamina C pe care ar trebui să o consumăm în fiecare zi pentru a ne susține sistemul imunitar și a ne proteja de deteriorarea celulară.

O sursă fantastică de potasiu și fibre

În plus, Goldstein spune că sunt o sursă fantastică de potasiu, care poate ajuta la îmbunătățirea funcției musculare și a tensiunii arteriale, precum și la reducerea riscului de accident vascular cerebral. De asemenea, cartofii oferă o cantitate mare de vitamina B6, care joacă un rol important în metabolismul carbohidraților și proteinelor din organism, împreună cu funcțiile sale imunitare.

Nu doar acești nutrienți fac din cartofi un aliment atât de sănătos. Conțin și proteine, care pot ajuta la dezvoltarea masei musculare. De asemenea, calitatea proteinei din cartofi este ridicată, cu o valoare biologică medie (BV) de 90”. Aceasta este o proteină de calitate superioară, față de proteina din soia, care are un BV de 84, și de proteina din fasole, care are un BV de 73.

Această legumă este și o sursă excelentă de fibre, oferind 2 grame per porție. Pe lângă faptul că vă ajută să vă simțiți mai sătui mai mult timp și ajută la digestie, poate îmbunătăți nivelul de lipide din sânge și la reglarea glicemiei.

Cartofii ajută la pierderea în greutate

Datorită tuturor acestor beneficii nutritive, cartoful poate fi de fapt un ingredient grozav în zecide rețete sănătoase care ajută la slăbit.

„Cartofii au doar 110 calorii per porție și nu au grăsimi, sodiu și colesterol”, subliniază Goldstein. În plus, el observă că „te umflă, dar nu te îngrașă”. Deoarece sunt plini de proteine ​​și fibre, pot ajuta la potolirea foamei, fără a ne încărca cu calorii și grăsimi. De fapt, „cercetările sugerează că sunt unul dintre cele mai sățioase alimente și pot potoli foamea mai bine decât pastele, orezul și pâinea”, conchide Goldstein.