Potrivit experților, obiceiul de a spăla carnea de pui poate duce la răspândirea bacteriei Campylobacter, care reprezintă cea mai comună formă de intoxicație alimentară. Majoritatea cazurilor provine de la păsările de curte, iar simptomele includ diaree, dureri de stomac, crampe, febră și starea generală de rău, conform Inverse.

Bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente

„Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, un studiu recent a dovedit că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a explicat secretarul adjunct al USDA pentru securitatea alimentelor, Mindy Brashears.

Urmele de pene sau murdărie făceau obligatorie spălarea cărnii de pui în urmă cu jumătate de secol. Dar, în zilele noastre, carnea de pasăre este pre-spălată și gata de gătit atunci când o cumpărați.

Cu toate acestea, unii consideră că puiul trebuie spălat pentru a elimina microorganismele periculoase care se adăpostesc în carnea crudă. Deși puiul conține microorganisme dăunătoare, spălarea cărnii înainte de preparare nu le îndepărtează.

Carnea de pui poate fi contaminată cu bacterii periculoase precum Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens. Acestea sunt distruse în momentul în care carnea este gătită, dar dacă alegi să o speli, pot ajunge pe alte obiecte din bucătărie: tocător, chiuvetă, cuțit sau alte obiecte folosite.

Cel mult, așa se elimină bacteriile de la suprafață

Copiii, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și cei cu alte afecțiuni de sănătate sau cu un sistem imunitar slab sunt cei mai expuși riscului de a se îmbolnăvi. Chiar și la persoanele sănătoase, infecțiile cu Salmonella și Campylobacter pot duce la spitalizări și deces.

Spălarea puiului înainte nu elimină toți microbii dintr-un pui. Cel mult, poate elimina bacteriile de la suprafață. Dar această practică înrăutățește riscul general de infecții, deoarece agenții patogeni de pe pielea puiului să pot răspândi în bucătărie.

Pe lângă faptul că n-ar trebui să speli carnea de pui, experții recomandă să fie pregătită după alte alimente, precum fructe și legume, și ar trebui folosit un tocător special pentru carnea crudă. De asemenea, înainte de pregăti carnea, mâinile trebuie spălate cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde.

Carnea de pui și germenii

Temperaturile incorecte de gătire și contaminarea încrucișată între diferite alimente sunt doi dintre cei mai importanți factori legați de bolile de origine alimentară.

Două dintre principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare sunt bacteriile Campylobacter și Salmonella, care se găsesc frecvent pe carnea de pasăre crudă.

În Australia, cazurile raportate de Campylobacter și Salmonella aproape că s-au dublat în ultimele două decenii. Din cele aproximativ 220.000 de cazuri de infecție cu Campylobacter în fiecare an, 50.000 pot fi atribuite fie direct, fie indirect, cărnii de pui.