Cu o listă întreagă de moduri în care putem prepara puiul, acum a devenit apoape nelipsit din meniul săptămânal al multora. Pe lângă faptul că are mai puține calorii, carnea de pui aduce și puține riscuri pentru sănătate, decât carnea de vită sau cea de porc, potrivit Vegnews.

Indiferent de modul în care este preparată, carnea de pui aduce beneficii mari pentru sănătate și nu ar trebui să lipsească din alimentație. Consumul de pui a început să crească în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când carnea de vită și porc au fost raționalizate. Abia în anii ’50, odată cu industrializarea producției de carne, puiul a început sa fie inclus mai mult în dietele zilnice.

Carnea de pui conține mai puține grăsimi saturate decât carnea roșie (carnea de vită sau porc), mai ales dacă pielea a fost îndepărtată și de metoda în care este preparată. De asemenea, carnea de pui este bogată în proteine, niacină, seleniu și fosfor. Ca și curcanul, puiul are un conținut ridicat de aminoacid numit triptofan, care oferă un sentiment reconfortant după ce am mâncat o farfurie de supă de pui. Consumul de carne de pasăre crește nivelul de serotonină din creier, îmbunătățește starea de spirit și ajută chiar la un somn mai bun.

Cât de sănătoasă este carnea de pui?

Carnea de pui este destul de sănătoasă pentru a-și justifica statutul de proteină populară? Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, atât carnea roșie, cât și carnea albă au crescut colesterolul LDL (cunoscut sub numele de „rău”) aproximativ în aceeași măsură, iar opțiunile de proteine ​​​​pe bază de plante nu au făcut-o.

O îngrijorare suplimentară o reprezintă agenții cancerigeni asociați cu puiul, în special agentul PhIP, legat de cancerul de sân, prostată și alte tipuri de cancer, și care au fost detectați în toate probele. Potrivit unui alt studiu, carnea de pui este responsabilă pentru majoritatea focarelor de boli de origine alimentară, iar infecțiile cu campylobacter și salmonella (cauzate de bacteriile din pui) sunt în creștere.

În plus, o tulpină de E. coli întâlnită frecvent în carnea de pui este asociată cu o gamă largă de infecții, inclusiv infecții ale tractului urinar. Mai mult: puii sunt hrăniți de obicei cu antibiotice, iar asta contribuie la rezistența tot mai mare a oamenilor la antibiotice, implicit la ineficiența lor în fața unor infecții.

Puiul vegan este o opțiune?

Cu profiluri similare de aromă și textură, puiul vegan este bogat în proteine, dar fără colesterol și fără antibiotice,  fără E. coli și alte amenințări pentru sănătate.

În plus, puiul vegan conține fibre, care lipsesc din alimentele de origine animală, cu antioxidanți care combat bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer.