În ultima vreme, au apărut o serie de teorii, unele complet greșite, asociate cu consumul de banane. Conform acestora, dacă mâncăm banane noaptea putem agrava simptomele răcelii și tusei.

Bananele nu conțin grăsimi și colesterol și sunt încărcate cu vitamine C și B6, fitonutrienți și antioxidanți, potrivit Healthdigest.

Bananele pot cauza probleme când sunt consumate în exces

Bananele sunt renumite pentru că sunt bogate în potasiu. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, o banană medie conține 422 miligrame de potasiu. Potasiul este un electrolit esențial pentru menținerea echilibrului nivelului lichidelor din organism și a ne asigura că mușchii și nervii funcționează optim.

Prin urmare, bananele pot cauza probleme atunci când sunt consumate în exces, în special la persoanele cu boli de rinichi.

Unul dintre rolurile principale ale rinichilor este reglarea nivelului de potasiu din organism. Rinichii afectați nu pot funcționa corect și pot cauza acumularea de potasiu în sânge, ceea ce duce la hiperkaliemie. Potrivit National Institutes of Health, hiperkaliemia poate provoca probleme precum aritmii cardiace, care pun viața în pericol, paralizie și slăbiciune musculară.

Boala de rinichi și potasiul

Unul dintre rolurile rinichilor este reglarea homeostaziei potasiului în organism, sau cantitatea de potasiu absorbită și excretată din organism prin sânge, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Clinic al Societății Americane de Nefrologie.

CDC subliniază că boala cronică de rinichi înseamnă că rinichii sunt atât de afectați încât nu mai pot filtra sângele așa cum ar trebui. Acest lucru duce la acumularea de deșeuri și exces de lichid în organism. În plus, poate duce la acumularea de potasiu în sânge, ceea ce duce la hiperkaliemie.

Fundația Națională pentru boli renale subliniază că hiperkaliemia apare adesea fără simptome vizibile. Când apar simptomele, pot începe lent, în general dezvoltându-se treptat, în săptămâni sau luni. Simptomele pot include amorțeală, furnicături, slăbiciune musculară și greață.

Hiperkaliemia poate apărea brusc, punând viața în pericol

Cu toate acestea, hiperkaliemia poate apărea brusc și într-o manieră severă, punând viața în pericol. În astfel de cazuri, persoanele pot prezenta simptome acute, inclusiv dificultăți de respirație, palpitații, greață, vărsături și dureri în piept.

Hiperkaliemia, adesea neobservată din cauza absenței simptomelor, poate rezulta din dietele bogate în alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, mai ales la cei cu leziuni renale. Numeroase persoane cu boală cronică de rinichi nu știu că au această afecțiune tocmai din cauza absenței simptomelor.

Singura modalitate de a diagnostica boala cronică de rinichi este prin teste de laborator care evaluează conținutul de proteine ​​din urină și concentrațiile de creatinine din sânge.

Ar trebui să mâncăm banane pe stomacul gol?

Se pare că acest lucru depinde de durata de valabilitate a bananei. Bananele conțin amidon mai rezistent (cum ar fi fibrele).

„Pe măsură ce banana se coace, conținutul de fibre scade și astfel ar putea să vă crască glicemia sau să aveți o ușoară oboseală”, explică medicul Joan Meng.

Mâncatul unei banane pe stomacul gol, la prima oră, nu este o idee grozavă, potrivit lui Maeng. „Corpul crește în mod natural zahărul din sânge dimineața și, dacă nu sunteți diabetic, corpul va produce mai multă insulină pentru a vă echilibra glicemia”, explică ea.

„Din acest motiv, nu este deloc indicat ca pe stomacul gol să fie consumate alimente bogate în carbohidrați simpli și cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi bananele”, adaugă ea.

Bananele au și un efect antiacid care protejează împotriva ulcerului gastric.