Sistemul de pensii și salarizarea în sectorul public, profund afectate în ultimii 30 de ani. Raluca Turcan: Avem nevoie să atragem investiții

Ministrul Muncii a relatat în cadrul postării vizita sa la Brăilă, unde a analizat situația a două companii care oferă aproape 5.000 de locuri de muncă, Yazaki și Șantierul Naval Vard.

„Sistemul de pensii, salarizarea în sectorul public și asistența socială sunt domenii care au avut profund de suferit în ultimii 30 de ani, iar pentru a oferi soluții credibile de reformă a acestor trei sisteme avem nevoie să atragem investiții, să creștem ocuparea și să avem locuri de muncă mai bine plătite.

Am vizitat astăzi, la Brăila, două companii care oferă aproape 5.000 de locuri de muncă – Yazaki și Șantierul Naval Vard – și care au primit sprijin de 34 de milioane de lei prin măsuri active. În județul Brăila, am investit în total peste 64 de milioane de lei pentru a proteja locurile de muncă în perioada stării de urgență și de alertă. La nivel național, avem astăzi 120.000 noi locuri de muncă de la începutul anului și până acum, iar în județul Brăila s-au înregistrat, în aceeași perioadă, 175 noi angajatori și 800 de noi locuri de muncă. Pe de altă parte, în acest județ numărul pensionarilor îl depășește cu 20.000 pe cel al persoanelor active, ceea ce arată probleme de sustenabilitate și deficit atât în forța de muncă pe care o găsesc angajatorii, cât și în locurile de muncă pe care le pot crea. Există însă perspective de dezvoltare și, din acest punct de vedere, o politică locală de deschidere către investiții este vitală”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Forță de muncă mai bine pregătită și adaptată cerințelor actuale de pe piața muncii

De asemenea, aceasta a subliniat că și-a propus să asigure mediului de afaceri local o forță de muncă mai  pregătită și adaptată cerințelor din ziua de astăzi.

„Ne-am propus să asigurăm mediului de afaceri local forță de muncă mai bine pregătită și adaptată cerințelor actuale de pe piața muncii, prin întărirea învățământul profesional – dual, prin actualizarea codului ocupațiilor pentru a permite ulterior standardizarea calificărilor, prin cursuri de formare și calificare și prin politici salariale care să sprijine deopotrivă angajații și angajatorii.

În cursul săptămânii viitoare vom prezenta o propunere de creștere a salariului minim care să asigure predictibilitate, sustenabilitate și o creștere a veniturilor. Foarte important, înainte să definitivăm discuția despre salariul minim, este că toți cei implicați – guvern, patronate, sindicate – suntem de acord că România are nevoie de creșterea salariului minim și aș spune că mai are nevoie, pe lângă această creștere, și de corectitudine în relațiile de muncă. Avem în lucru proiectul de modificare a legii pentru a defini și sancționa munca subdeclarată, pentru că, exact ca și în cazul muncii la negru, munca la gri afectează nu doar angajații care nu pot beneficia de anumite drepturi, cât și angajatorii, pentru că intră în relații economice necompetitive, dar și bugetul statului.

Le mulțumesc gazdelor noastre de astăzi, subprefecții Adin Boboc și Nicolae Nițescu și deputatului de Brăila Alexandru Popa, și colegilor mei Mara Mareș, președintă ANOFM, Cătălin Boboc, secretar de stat în Ministerul Muncii și Dantes Bratu, inspector general la Inspecția Muncii pentru implicarea lor în consultările cu mediul de afaceri din teritoriu și în proiectele derulate de minister”, a conchis ministrul Muncii.

Sursă foto: Facebook Raluca Turcan