Anunț terifiant pentru toți românii! Cum va arăta pensionarul din 2035? Este insuficient

În acest context, Cristian Tudorescu, expert în piețe financiare și de capital și unul dintre fondatorii Investors Club, cea mai mare comunitate de investitori la Bursa de Valori București, a scris o analiză despre cum va arăta pensionarul român peste 15 ani.

”Suntem cu 10 – 15 ani înainte de declanșarea plăților pensiilor către “generația decrețeilor”. Și parcă am fi descoperit acum că bugetul public – așa numitul Pilon I retristributiv – va fi împovărat de aceste plați și nu va putea susține creșteri aberante de pensii, așa cum promit uneori câte unii.

Parcă am vrea să contrazicem matematica implacabilă, aceea care spune că la acel moment, în jurul anului 2035, pensia de la stat va reprezenta cam 30% din ultimul salariu. De exemplu, pentru pensionarul din 2035 care a avut la acel moment un salariu de 1.000 EUR, pensia la care se va putea aștepta va fi de circa 300 de EUR.”, notează acesta, potrivit project-e.ro.

Acesta anunță că pensia de la stat va reprezenta o rată de înlocuire de aproape 30%.

”Ca și cum cineva care acum câștigă 5.000 RON salariu net și ar ajunge la vârsta pensionarii, de luna viitoare ar primi doar 1.500 RON. Desigur, în termeni nominali, sumele vor fi mai mari din cauza inflației din următorii 15 ani. Însă raportul general acesta va fi: pensia de la stat va reprezenta o rată de înlocuire de circa 30%. Menționez că la acest moment, rata de înlocuire este de 40%. Respectiv, cineva cu un salariu de 5.000 RON net, intră în pensie cu o suma de circa 2.000 RON. Însă rata aceasta de înlocuire va tot scădea, din motive demografice.”, adaugă expertul în piețe financiare și de capital.

Pilonul II va fi insuficient pentru pensionarii de peste 15 ani

De asemenea, Cristian Tudorescu spune că Pilonul II de pensii este insuficient pentru pensionarul din 2035, explicând că aceștia vor primi doar 150 de euro din Pilonul II.

”Cum, doar până în 150 de euro va primi din Pilonul II cineva care se pensionează prin preajma anilor 2035? Da, aceleași calcule arată acest lucru, anume că pensia privată va reprezenta doar 10-15% din ultimul salariu. Dacă lucrurile rămân cum sunt acum asta se va întâmpla.”, spune acesta.

Expertul vine și cu motivele pentru care acest lucru ar putea să se întâmple.

”În primul rând contribuțiile automate au rămas sub nivelul gândit inițial. Niciodată nu am ajuns la 6% din salariul brut, acum suntem doar la 3,75%. Guverne de toate culorile au întârziat sau nu au aplicat aceste creșteri, care ar fi însemnat ca pensia privată să fie cu 60% mai mare față de scenariul actual. Nu a ieșit nimeni în stradă pentru că nu s-a majorat contribuția la pensia privată.

În al doilea rând, la câte 4 sau 8 ani, apar dispute politice legate de aceste pensii. Mizându-se pe faptul că mulți nu își fac calcule într-o perspectivă de peste 20-30 de ani, ne aducem aminte că în perioada 2017 – 2019 eram foarte aproape ca acest Pilon II să fie desființat. În final nu s-a ajuns la acest lucru. Dar ecoul în rândul populației, cum că „ar fi fost o idee bună”, a fost unul semnificativ.”, mai scrie Cristian Tudorescu.

Acesta adaugă ”contestatarii sistemului multi-pilon, cei care stau la pândă să urmărească vreo scădere de bursă sau vreun randament insuficient al fondurilor ca să demonstreze că nu sunt bune, mai invoca și argumente de tip “Chile”, unde pensiile private au fost insuficiente. Iar în final tot a fost nevoie de o completare din partea statului. Așa este, pentru că și chilienii au avut guverne care au direcționat volume insuficiente către pensiile private. Astfel încât în 30 de ani nu s-au acumulat sume decente acolo. Plus că au făcut greșeala să vrea să înlocuiască dintr-o dată sistemul public cu cel privat. Ceea ce se poate face doar treptat.”

Din păcate, veștile proaste nu se termină aici – expertul spune că pentru pensionarii din perioada 2040-2050 este posibil ca pensia de la stat să reprezinte mult mai puțin decât cea pe care o vor primi pensionarii din 2035.

Ce se poate face pentru ca pensionarii din viitor să nu aibă de suferit

Expertul în piețe financiare și de capital mai spune că ”sistemul are nevoie de câteva ajustări din mers, multe dintre ele enunțate deja în spațiul public.”

Cristian Tudorescu menționează, totodată, care sunt soluțiile care ar putea ajuta în acest sens.

”Creșterea contribuțiilor la pensia Pilon II. Premierul Florin Cîțu enunța cu mult entuziasm acest lucru încă de la începutul anului 2020. Însă ținta de 6% din salariul brut nu mai apare pe nicăieri acum. Dacă procentul alocat la Pilon II ar crește în câțiva ani de la 3.75% la 6%, poate nu pentru cei din 2035, dar pentru cei din 2040-2045, pilonul administrat privat ar începe să conteze din ce în ce mai mult.

Creșterea deductibilității fiscale pentru Pilonul III facultativ, care la acest moment este de doar 400 EUR/an. O majorare a acestei facilități ar încuraja economisirea voluntară, care să adauge peste rata de înlocuire de 40-45% (Pilon I + Pilon II) de mai sus.

Plafonarea / diminuarea pensiilor speciale. Chiar dacă acestea nu au legătură directă cu bugetul public de pensii ci cu bugetul general al țării și chiar dacă volumul lor este de câteva sute de milioane de euro anual și nu ar rezolva în sine problema generală, plafonarea acestor pensii speciale duce către revenirea la principiul contributivitătii. Să vorbești în spațiul public despre creșterea vârstei de pensionare, când ai “speciali” care intră în pensie la 45-50 de ani este cel puțin indecent.

Creșterea vârstei de pensionare în următorii 10 ani. Ea nu poate fi o soluție de sine stătătoare. De aceea este deranjantă aducerea în discuție fără celelalte componente de mai sus. Însă din nou, revenind la matematica implacabilă, până la urma ne vom alinia și creșterii vârstei de pensionare, așa cum se întâmplă și în alte țări din Europa. Probabil în trepte. Probabil întâi voluntar, căci nu ne referim aici la lucrătorul din mina sau din siderurgie, ci la munci care pot fi desfășurate și după vârsta de 65 de ani.”, notează expertul în piețe financiare și de capital, Cristian Tudorescu.