Declaraţiile lui Filippos Sachinidis confirmă precedentele comentarii ale autorităţilor de la Atena, făcute sub protecţia anonimatului, că ţara mai are numerar doar pentru câteva săptămâni.

‘Cu siguranţă mai avem spaţiu de manevră până în octombrie. Încercăm să ne asigurăm că statul poate continua să funcţioneze fără probleme’, a răspuns luni oficialul elen într-un interviu acordat postului de televiziune Mega, răspunzând la o întrebare referitoare la perioada de timp pentru care guvernul mai are bani de pensii şi salarii.

Comisia Europeană a salutat, duminică seară, angajamentul guvernului grec de a atinge ţintele fiscale convenite pentru acest an şi pentru 2012 şi de a lua toate măsurile de consolidare necesare îndeplinirii obiectivelor respective.

‘Salut angajamentul exprimat de guvernul grec de a îndeplini obiectivele fiscale convenite pentru acest an şi următorul şi de a adopta măsurile de consolidare necesare pentru realizarea acestor obiective. Deciziile de astăzi, printre care taxa pe proprietăţile imobiliare, vor contribui mult la îndeplinirea ţintelor fiscale. Grecia trebuie să atingă obiectivele convenite în domeniul fiscal şi să pună în practică reformele structurale convenite pentru a realiza condiţionalitatea şi a-şi asigura finanţarea de la partenerii săi. Acest lucru e esenţial pentru a garanta durabilitatea finanţelor publice şi a ameliora perspectivele cetăţenilor greci în termeni de creştere economică, locuri de muncă şi bunăstare”, a declarat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn.

Reprezentantul CE a adăugat că experţi ai Comisiei Europene vor reveni la Atena în zilele următoare pentru a oferi sprijin tehnic autorităţilor greceşti, iar dacă Grecia va îndeplini condiţiile necesare atunci este de aşteptat ca evaluarea efectuată de reprezentanţii troicii UE-FMI-BCE să se încheie la finalul lunii septembrie.
Primul care a prezis catastrofa din Grecia a fost ivestitorul de origine maghiară George Soros, care aproiape că s-a întrecut în declarații apocaliptice cu economistul Nouriel Roubini.

Soros: Grecia poate încă intra într-o "spirală a morţii"

Grecia încă se confruntă cu pericolul de a inta într-o "spirală a morţii", deoarece costul ataşat pachetului de ajutor extern pregătit de liderii zonei euro este prea mare, a declarat miliardarul George Soros, citat de Bloomberg, încă de la începutul anului 2010.

"Deşi este mai bine decât ceea ce oferă acum piaţa, este încă (un cost – n.r.) relativ ridicat. Este o chestiune de solvenţă. Dacă începi să percepi dobânzi foarte mari, la fel de ca piaţa, anticipând solvenţa, poţi fi împins către insolvenţă", a arătat Soros.
Soros, ”regizorul atacului împotriva Greciei"

De la începutul crizei din Grecia, George Soros a ieşit de câteva ori cu declaraţii foarte acide la adresa zonei euro şi a Greciei, ideile de bază fiind că Grecia poate intra "într-o nouă spirală a morţii" sau că zona euro s-ar putea confrunta cu alte probleme, mai mari decât cea avută cu Grecia.

Soros Fund Management, fondul de investiţii deţinut de George Soros, a pariat sume enorme pe deprecierea monedei euro, aşa cum scrie presa britanică, pariuri care ar avea câştiguri de milioane de euro, ceea ce explică afirmaţiile investitorului.
SURSA: Agerpres