Exista cazuri in care procedura de simplificare a mers pana acolo incat ratele aferente creditului se platesc tot la magazin, si nu la banca.
Pentru transparenta, magazinele au afisat, alaturi de etichetele produselor, si ratele lunare aferente achizitionarii pe credit. Aceste rate includ si comisioanele bancii, si ale magazinului, si costurile date de polita de asigurare a bunurilor. Cu toate acestea, apar invariabil o serie intreaga de inadvertente. In ciuda transparentei, exista cazuri in care unei dobanzi foarte mici afisate de magazin ii corespunde o rata lunara mult mai mare. De asemenea, in ciuda faptului ca ratele includ comisioane si alte taxe, suma platita de client la sfarsitul celor trei ani de rambursare se apropie de 50% din valoarea initiala a creditului.
Concluzia? In ciuda dobanzilor care par uneori ireale in comparatie cu evolutia de pe piata bancara (n.r.- dobanzi de 14-18% la creditul in lei, in conditiile in care piata abia a reusit sa coboare la un nivel anual de 25-26%), costurile pe care le plateste un client pentru suma imprumutata se situeaza undeva in jurul a 35%-36% pe an. Aceste costuri includ dobanda, comisioanele, politele traditionale, dar si polita de risc financiar de neplata sau marja de siguranta pe care si-o iau bancherii pentru a acoperi riscul generat de inflatie. Asa se explica de ce costul unui credit este cu mult mai mare decat indica dobanda practicata de banca.

Principalele magazine si costurile reale

Magazin     Dobanda    Costuri
        afisata    anuale
Metro        18%         44%
Selgros     27%         34,5%
Domo         18%         37,9%
Flanco         18%         42%
Altex         13,5%         33,2%
Amadeus     14%         38,1%