Indiferent de rezultatul turului doi, Kremlinul va avea la Comrat agentul său. Iar aceasta înseamnă atașamentul și mai profund a politicului din autonomia găgăuză la agenda politică a Moscovei. Regiunea găgăuză nu doar continuă să rămână o zonă nevralgică a societății moldovenești, dar perspectiva destabilizării Republicii Moldova venită din acest teritoriu începe să se cristalizeze tot mai vădit.

Includerea de către autoritățile moldovenești a lui Vladimir Putin pe lista persoanelor indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova, nu poate să rămână fără răspuns din partea Moscovei și, mai mult decât probabil, Comratul va avea un rol de jucat în formularea acestui răspuns.

Deocamdată, Moscova va fi preocupată, în perioada dintre două tururi de scrutin, de necesitatea de a potoli rivalitatea între două grupări pro-ruse în Găgăuzia, reprezentate de Partidul Socialiștilor și Partidul Șor, candidații cărora se vor duela în turul doi al scrutinului.

Ținta este destabilizarea Republicii Moldova

De fapt, lupta pentru postul de bașcan al Găgăuziei poartă conotații evidente pentru gruparea Dodon, care stă în spatele lui Grigori Uzun și gruparea Șor, din spatele celuilalt candidat, Evghenia Guțul, pentru privilegiul de a intra în grațiile Moscovei privind asistența financiară și politică.

Deci, miza alegerilor din Găgăuzia este mult mai mare decât doar postul de șef la Comrat. Ținta mare este Chișinăul și toată Republica Moldova în perspectiva destabilizării ei de către factorul coloanei a cincea pro-ruse, care se va retranșa după alegerile noului bașcan al Găgăuziei, a arătat Info-Prim Neo.

Cum se vor duce voturile în turul doi

Dacă e să judecăm după logica desfășurării campaniei electorale din Găgăuzia, devine clar că rolul favoritului Kremlinului în alegeri era atribuit candidatului independent Viktor Petrov, în care s-a investit mult și activ. Însă candidatul preferat de Moscova a înregistrat doar al treilea rezultat, dar care în situația creată nu este unul de neglijat.

Locul trei este un rezultat bun, el practic devine o șansă reală de victorie pentru candidatul spre care vor merge voturile lui Petrov în turul doi. Cel mai probabil, Petrov va cere pentru voturile sale în turul doi postul de președinte al Adunării Populare din Găgăuzia. În cazul acestui scenariu, Petrov, cel mai probabil, îl va sprijini în turul doi pe Uzun, deoarece socialiștii dispun în Adunarea Populară de un grup numeros de deputați.

Atac dur lansat de Ilan Șor împotriva Maiei Sandu

Pe de altă parte, Ilan Șor a lansat un atac dur împotriva Maiei Sandu. El a spus că aceasta a construit în Republica Moldova „rahatocrație”. Președintele Partidului „ȘOR”, a calificat astfel acțiunea structurilor de forță în raport cu protestatarii pașnici, care au fost împiedicați să ajungă la mitingul antiguvernamental din Chișinău.

Potrivit estimărilor lui Ilan Șor, este vorba de zeci de mii de oameni, cărora poliția le-a încălcat dreptul la întruniri.

„În contextul a ceea ce se întâmplă astăzi la mitingul din Chișinău putem spune, fără echivoc – Maia a construit rahatocrație. Zeci de mii de oameni au fost opriți ilegal de poliție. Inițial, Maia numea asta pericol rusesc, iar ulterior – destabilizare. Maia, tu nu ai obosit să minți toată lumea? Sub aceste minciuni, pe care le răspândești prin lume, cerșești bani pe care îi fură echipa ta.

Nu, asta nu este pericol rusesc și nici destabilizare. Este o simplă revoltă și nemulțumire la un miting pașnic a unor cetățeni de rând, pe care i-ați adus la sărăcie prin politicile voastre păguboase”, a explicat Ilan Șor.

El s-a referit și la mitingul anunțat de Maia Sandu pentru 21 mai. Șor a promis că vor fi foarte mulți oameni strânși la miting, lucru care se va petrece și la summitul din 1 iunie.