România are slabe șanse să intre în Spațiul Schengen în acest an

În prezent, oficialii români speră că țara noastră va putea adera la Spațiul Schengen în a doua jumătate a acestui an, când preşedinţia Consiliului UE va fi deţinută de Spania, stat care susține intrarea României în zona de liberă circulație din Europa.

Din punctul de vedere al lui Dacian Cioloș, România are o șansă datorită Comisarului European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, care are ca obiectiv personal să obțină, până la sfârşitul mandatului ei, o decizie favorabilă privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

„Guvernul spaniol e unul socialist, Ylva Johansson e socialistă, noi avem un partid socialist în guvern, pot fi folosite şi alte pârghii şi o mică şansă mai există, dar, din punctul meu de vedere, dacă nu se fac nişte lucruri şi dacă nu se menţine presiunea, ea se poate reduce. Noi când am negociat eliminarea vizelor pentru cetăţenii români în Canada, am ţinut presiune şapte-opt luni de zile, fără să se vadă neapărat în media.

Am ţinut presiune pe mai multe canale până când s-a luat decizia respectivă. Deci, dacă stai doar să aştepţi, nu se întâmplă lucrul ăsta, pentru că fiecare are obiectivele lui”, a declarat, joi, Dacian Cioloș, potrivit agenției naționale de presă Agerpres.

Ba mai mult, Dacian Cioloș susține ferm că vizita oficială a ministrului Afacerilor Interne din Austria, Gerhard Karner, la Bucureşti, a fost inutilă, recunoscând că nu știe sigur „dacă a fost invitat sau s-a invitat singur, ca să mai tragă o scatoalcă României şi să arate acasă că e stăpân pe situaţie.”

„Mai există o şansă, dar e mult, mult mai slabă decât a fost la începutul anului. Deja subiectul practic a dispărut de pe agenda europeană.

Caută să îl întreţină România, dar cu aceiaşi oameni care au avut un eşec în urmă cu câteva luni şi n-am văzut (…) o strategie sau, hai să zic, schimbarea strategiei, dacă aceea a fost strategia pe care au aplicat-o până în ianuarie şi s-a văzut eşecul”, a adăugat Dacian Cioloș.

Există slabe șanse ca Austria și Olanda să își schimbe poziția

Potrivit spuselor sale, în condiţiile în care proiectele-pilot iniţiate la începutul anului la frontierele România-Serbia şi Turcia-Bulgaria înregistrează întârzieri, există slabe șanse ca Austria şi Olanda să îşi schimbe poziţia față de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

În ciuda acestui fapt, din câte știe el, există discuţii între Guvernul de la Sofia și Guvernul de la Amsterdam despre posibilitatea retragerii veto-ului Olandei în urma unei evaluări pozitive a Bulgariei în raportul UE privind statul de drept „şi atunci să rămână Austria izolată şi eventual cu presiuni politice sau cu alte mijloace să fie convinsă şi Austria.”

„România ar trebui să fie la nivel european mult mai fermă, foarte fermă şi clară, nu să blocheze Uniunea Europeană, cum fac alte state, dar până la a bloca anumite decizii există pârghii prin care să arăţi foarte clar celorlalţi că şi tu eşti un stat membru care contează şi că deciziile importante pentru tine trebuie să fie importante şi pentru ceilalţi”, a explicat Dacian Cioloș.