Oficialul s-a declarat optimist că numărul solicitanţilor de azil care ajung în Austria se va reduce.

Austria este hotărâtă să își mențină veto-ul asupra extinderii spațiului Schengen

Ivan Demergiev a fost rugat de către BTA să comenteze informațiile care circulă în presă, potrivit cărora Austria își va menține veto-ul asupra extinderii spațiului Schengen până când va exista o reducere constantă a refugiaţilor care solicită azil în Austria.

Ministrul a vorbit în legătură cu acest lucru după participarea la controlul parlamentar de vineri. Acesta a spus că a discutat problema cu autoritățile austriece, precizând că s-a înregistrat o scădere a numărului solicitanților de azil însă ei  „vor să fie şi mai pronunţată”.

Procuratura susține că adoptarea celor două legi, mecanismul pentru ancheta procurorului general şi reforma Comisiei Anticorupţie, nu are legătură cu aderarea ţării la spațiul Schengen. Însă Demergiev contrazice aceste afirmații și spune că au legătură directă.

Vineri, procurorul general Ivan Geşev şi purtătorul său de cuvânt, procurorul Sika Mileva, au comentat au spus despre declaraţia ministrului de Externe interimar Nikolai Milkov că adoptarea celor două legi ar ajuta Bulgaria să obţină undă verde pentru aderarea la spațiul Schengen.

Ministrul interimar bulgar de Externe, în conflict cu Procuratura

Greșev a scris pe pagina sa de Twitter că „ministrul de externe interimar Milkov ar trebui să citească mai mult” și i-a „recomandat” să înceapă cu Constituţia şi legile Republicii Bulgaria, precum şi „avizele Comisiei Europene şi ale Parlamentului European asupra admiterii Bulgariei în Schengen”.

Mileva a confirmat o afirmație pe care a făcut-o, potrivit căreia este absurd ca ministrul de Externe interimar al Bulgariei să spună că admiterea ţării în spațiul Schengen şi responsabilitatea penală a procurorului general sunt legate, în timp ce, potrivit acesteia, nu au nicio legătură una cu cealaltă.

„Ministerul de Externe transmite comunicaţii către instituţiile bulgare şi către public, ceea ce este o cerinţă a partenerilor noştri. Aceasta este o cerinţă a Ţărilor de Jos, acestea sunt aşteptările multor altor ţări”, a declarat Milkov pentru BTA, întrebat dacă a fost necesar ca Bulgaria să adopte legi privind investigarea procurorului general şi modificări ale Comisiei Anticorupţie pentru a adera la spaţiul Schengen.