Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen va apărea pe agenda Consiliului JAI

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat vineri, 28 aprilie 2023, că aderarea României și Bulgariei la Spaţiul Schengen va apărea pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), în funcție de decizia luată de președinția Consiliului Uniunii Europene, care va fi preluată de Spania în iulie 2023.

În prezent, Lucian Bode este optimist că totul va merge bine pentru că Guvernul de la Madrid și-a exprimat susținerea față de România, lucru comunicat deja Austriei, singurul stat care s-a opus aderării noastre în zona de liberă circulație din Europa.

„Consiliul JAI se va întruni sub preşedinţia suedeză în luna iunie. Din iulie, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este preluată de către Spania, iar Spania a afirmat, prin ministrul de Interne, şi la Bucureşti pe 30 martie, şi la Viena, în urmă cu câteva zile, că va pune pe agenda preşedinţiei dosarul aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Aşadar, neavând niciun semnal din partea Suediei de intenţie de a pune în luna iunie, pe agenda Consiliului JAI, dosarul aderării la Spaţiul Schengen, speranţa noastră se leagă de preşedinţia spaniolă, preşedinţie care şi-a exprimat această dorinţă, a comunicat şi singurului stat care s-a opus aderării României la Spaţiul Schengen în decembrie, Austriei.

Primul Consiliu JAI se pare că va fi pe 28, la sfârşitul lunii septembrie. Preşedinţia spaniolă va hotărî, în funcţie de discuţiile şi concluziile la care va ajunge în abordarea pe care o are cu Austria, ei vor hotărî dacă acest lucru se va întâmpla în septembrie sau în octombrie, noiembrie, decembrie, când vom avea Consiliul JAI – poate să fie şi Consiliul JAI extraordinar.

Ce este foarte clar pentru România, acest obiectiv rămâne un obiectiv major, un obiectiv de ţară, iar anul 2023 trebuie să fie anul în care acest dosar se supune votului şi acest proces de aderare a României la Spaţiul Schengen trebuie să se încheie”, a declarat, vineri, Lucian Bode.

Executivul lucrează pentru ca România să fie admisă în Spațiul Schengen

Lucian Bode a precizat, totodată, că, acum, este „foarte important să nu mai avem niciun fel de neclaritate, nelămurire din partea vreunui stat membru, altul decât Austria.”

„Vizita, în această săptămână, a ministrului federal de Interne, Gerhard Karner, aici la Bucureşti, se înscrie în aceste demersuri ale României de a explica suplimentar, dacă este nevoie, condiţiile în care România îşi desfăşoară activităţile de protecţie a frontierei externe a Uniunii Europene. Am arătat ce facem în Centrul Operaţional de Comandă, am arătat ce facem în proiectul pilot la graniţa cu Serbia, am arătat profesionalismul poliţiştilor români şi a structurilor noastre.

Cred că această vizită l-a convins pe ministrul Karner, dacă mai era nevoie, că România este pe deplin pregătită să adere la Spaţiul Schengen. Decizia este una politică, iar responsabilitatea MAI se rezumă la componenta operativă şi la componenta tehnică, iar aceste două componente sunt pe deplin realizate”, a adăugat ministrul Afacerilor Interne.