Dacian Cioloș a avut parte de un moment la care nu s-ar fi așteptat deloc. El s-a decis să relaxeze de 1 Mai, motiv pentru care a ales să facă o plimbare în natură.. Ceea ce a urmat, însă, l-a lăsat aproape fără cuvinte.

Europarlamentarul a povestit pe pagina de Facebook că s-a întâlnit cu un urs în timpul unei plimbări prin Parcul Național Piatra Craiului. Întâmplarea a fost filmată, iar imaginile au fost postate chiar de el pe rețeaua socială.

„Am zis să profităm de ziua liberă cu o plimbare prin împrejurimi, la Măgura, în Parcul Național Piatra Craiului. Am descoperit că nu eram singurii care s-au gândit la același lucru.

L-am așteptat apoi să plece liniștit pentru că noi eram acolo musafiri, în cel mai bun caz tolerați. România este minunată și plină de surprize”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Filmulețul lui Cioloș a stârnit multe comentarii

La vederea acestei postări, mulți români au reacționat. „Dacă stăm liniștiți el își vede de drumul lui…”, a fost unul dintre comentarii.

Un alt internaut a comentat imediat: „Am dori sa relocăm 200 urși din Brașov în Pădurea Băneasa ca să se bucure și cei de la oraș, care nu-și permit plimbări prin provincie, de urșii noștri frumoși. Am dori sa relocăm și în alpii Austrieci și Francezi câteva sute de urși .Vă rugăm să propuneți la Parlamentul European inițiativa noastră. Mulțumesc”.

Un alt român a remarcat că același urs ar fi fost prezent și cu o zi în urmă în pădure.

„Ar trebui să se găsească o soluție ca și urșii (de fapt toate animăluțele pădurii) și oamenii să fie ocrotiți și să trăiască fiecare în armonie”, a scris o altă persoană.

Cel mai recent bilanț privind pagubele

Conform datelor Ministerului Mediului, între anii 2016 şi 2021, urșii au omorât 14 persoane, au rănit 158 şi au fost implicați în 154 de incidente. Cel mai recent a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când un urs a distrus maşina unui cabanier din Munţii Bucegi.

Într-un răspuns pentru TVR, Ministerului Mediului spune că din dosarele de pagube produse de urşi, rezultă că în perioada 2012 – 2021 au fost înregistrate aproximativ 3.000 de atacuri asupra animalelor domestice, iar în urma sesizărilor primite, în ultimii 10 ani au fost extrași 1.751 de urși periculoși.

Potrivit datelor asumate de către Ministrul Mediului, populația de urs din România este estimată la 8.093 de exemplare, iar cele mai mari efective de urs sunt în județele Mureș, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov și Buzău. Aceasta este una dintre cele mai mari populații din Europa, reprezentând aproximativ 40% din populația europeană. Reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare susţin că urşii s-au inmulţit foarte mult din cauza faptului că a fost oprită vânătoarea lor.