Banca Centrală Europeană a anunţat în urmă cu o săptămână că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2.

Bulgaria şi Croaţia vor trebui să petreacă cel puţin doi ani în ERM-2 înainte de a demara pregătirile practice pentru a se alătura zonei euro, un proces care durează un an în plus, deci cel mai devreme în 2023 cele două ţări vor deveni state membre ale zonei euro, potrivit agerpres.ro

Criteriile de convergenţă la euro

Fitch apreciază că „este puţin probabil” ca Bulgaria şi Croaţia să adere la zona euro înainte de 2024.

Potrivit agenţiei de evaluare, riscul ca perturbările provocate de pandemia de coronavirus să amâne intrarea celor două ţări în ERM-2 nu s-au materializat, ceea ce demonstrează angajamentul Bulgariei şi Croaţiei faţă de dobândirea statutului de ţară membră a zonei euro.

Cu toate acestea, „este neclar când vor îndeplini Bulgaria şi Croaţia criteriile de convergenţă la euro”, precizează Fitch. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că pandemia şi măsurile de carantină asociate au înrăutăţit perspectivele macroeconomice.

Potrivit celor mai recente estimări ale Fitch, Croaţia va înregistra în acest an o contracţie a Produsului Intern Brut de 8,4%, iar Bulgaria o contracţie de 5,7%. Contracţia PIB şi măsurile fiscale vor face ca surplusurile bugetare din 2019 să se transforme în deficite în 2020, de 4% din PIB pentru Bulgaria şi de 7% din PIB pentru Croaţia.

În viziunea Fitch, trecerea la euro este un element pozitiv net pentru ratingul suveran al ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

„Ne aşteptăm la o majorare de rating de suveran cu două trepte, în perioada cuprinsă între aderarea la ERM-2 şi adoptarea monedei euro”, a conchis Fitch