Comisia Europeană nu sprijină procesul de aderare la Schengen?

Procesul de aderare la Schengen este îngreunat de Comisia Europeană, în aceste zile. Vineri, Comisia Europeană a decis să nu facă nicio declarație cu privire la o propunere de eliminare a controalelor la frontiera terestră între Bulgaria, România și Grecia.

Această propunere a fost formulată de un grup de politicieni din cele trei țări. Ea a fost exprimată printr-o scrisoare trimisă către ministrul grec al migrației și azilului, Dimitris Kairidis, conform informațiilor furnizate de agenția BTA.

Purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer, a precizat că instituția europeană nu va face speculații cu privire la această temă.

„Cu siguranţă nu vom face comentarii despre conţinutul unei scrisori care nici nu ne-a fost adresată şi pe care nici nu am văzut-o.

Funcţionarea Schengen, rolul sau partea Schengen care se aplică în prezent României şi Bulgariei este foarte bine cunoscută, adaptările la ceea ce a fost agreat de toate statele membre sunt de asemenea foarte bine cunoscute – aceasta este situaţia în care ne aflăm, nu vom face speculaţii despre nimic care ar putea depăşi asta până când vor fi luate alte decizii.

Aşa cum ştiţi foarte bine, măsurile care au fost luate au necesitat ceva timp şi au presupus negocieri între statele membre şi astfel suntem acum într-o nouă situaţie care a relaxat controalele frontaliere până la un punct pentru anumite tipuri de călătorii către restul Uniunii Europene”, a precizat purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer.

Comisia Europeană apreciază că Românânia va aplica acquis-ul Schengen integral de la 31 martie

O altă reprezentantă a Comisiei, Anitta Hipper, a transmis că la finalul anului trecut, mai exact pe 30 decembrie, Consiliul a ajuns la un acord unanim privind aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen.

Ea a subliniat că este vorba despre o realizare remarcabilă. În plus, și-a exprimat satisfacția față de faptul că cele două țări vor începe să aplice integral acquis-ul Schengen de la 31 martie, în ceea ce privește frontierele aeriene și maritime.

Hipper a menționat că ridicarea controalelor la cele două tipuri de frontiere este rezultatul eforturilor României și Bulgariei. Totodată, a evidențiat, de asemenea, angajamentul și decizia politică asumate de aceste state.

„La finalul anului trecut, practic pe 30 decembrie, Consiliul a convenit cu unanimitate cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. (…)

Este o realizare uriaşă şi salutăm faptul că Bulgaria şi Romania vor începe să aplice acquis-ul Schengen integral de la 31 martie (pentru frontierele aeriene şi maritime, n.red.).

Ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime va avea loc la 31 martie şi acesta ca urmare a muncii foarte intense depuse de România şi Bulgaria şi de asemenea datorită angajamentului şi deciziei lor politice”, a spus Anitta Hipper.

romania, spațiul schengen
România în Schengen / SURSA FOTO: Dreamstime

Care a fost propunerea formulată de europarlamentarii celor trei state către Comisia Europeană

Vlad Gheorghe, Dacian Cioloș (din partea României) și Georgios Kyrtsos (reprezentând Grecia), împreună cu parlamentarul bulgar Daniel Lorer, au redactat o scrisoare comună adresată ministrului imigrației și azilului din Grecia.

În cadrul acestei scrisori, ei îi adresau ministrului imigrației și azilului din Grecia recomandarea de a propune, în timpul ședinței informale a miniștrilor justiției și afacerilor interne care a avut loc la Bruxelles joi și vineri, eliminarea controalelor la frontiera terestră Schengen dintre cele trei state (România, Bulgaria și Grecia).

Semnatarii au prezentat ministrului Dimitris Kairidis o serie de motive pentru care au considerat că acest apel este justificat și au solicitat eliminarea rapidă a controalelor.

„În primul rând, din 2011, Comisia Europeană reiterează sistematic că Bulgaria şi România sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen.

În al doilea rând, Parlamentul European a emis numeroase rezoluţii şi rapoarte prin care solicită aderarea deplină la Schengen, care au fost susţinute de majoritatea absolută a Camerei”, potrivit scrisorii oficiale.

Ei au adus în discuție și un alt motiv, subliniind faptul că reprezentanții din industria turismului din Grecia și cei din sectorul HORECA susțin cu fermitate necesitatea eliminării controalelor la frontierele terestre. Această măsură ar facilita sosirea turiștilor români și bulgari în Grecia.

Efectul aderării la Schengen asupra dezvoltării economice este considerabil

Transformarea acestei inițiative în realitate ar reprezenta un element crucial pentru progresul economic. În special în regiunile de nord ale Greciei. Aceasta este condiționată de condiția ca frontiera terestră să fie deschisă în întregime înaintea sezonului estival.

În scrisoare se menționa și că, în prezent, verificările la frontierele terestre dintre cele trei țări incluse oficial în spațiul Schengen au consecințe negative semnificative asupra companiilor de transport și călătorilor. Aceste consecințe se reflectă în costurile de călătorie, pierderile financiare și timpul consumat.

Aceasta reprezintă o variabilă pe care nu o putem ignora, mai ales în contextul crizei economice și inflației fără precedent.

„În al cincilea rând, ridicarea frontierei ar îmbunătăţi imediat parametrii de mediu ai zonelor în cauză, contribuind astfel la obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2, a poluării aerului şi a bolilor conexe”, se menţiona în scrisoare.

În plus, acești patru reprezentanți consideră că punerea în practică rapidă și hotărâtă a acestei propuneri va consolida relațiile de încredere existente între cele trei state membre și va amplifica eficacitatea colaborării lor în cadrul UE.

„Această propunere răspunde nevoilor cetăţenilor şi este responsabilitatea noastră să depăşim dificultăţile şi să oferim cetăţenilor ţărilor noastre beneficii maxime pe baza relaţiilor de bună vecinătate”, potrivit scrisorii oficiale.