Oamenii de artă nu obosesc să avertizeze că o creştere a TVA-ului cu 21%, adoptată pentru a creşte veniturile la buget, va ucide pur şi simplu Cultura. Preţul biletelor la teatru va creşte inevitabil, în condiţiile în care capacitatea de cumpărare a populaţiei şi aşa este foarte scăzută.

Teatrul din Bescanó (Girona, Catalonia) şi trupa PocaCosa Teatro au găsit se pare soluţia: au înlocuit biletele cu legătura de morcovi. Astfel, la intrarea în sala de teatru, spectatorii nu mai prezintă bilete, ci legătura de morcovi pe care trebuie să o cumpere din faţa clădirii instituţiei la un preţ acceptabil.

"Ne place imaginea care se află în spatele acestei rezolvări: agricultorul ademeneşte măgarul cu morcovi. În cazul dat, măgarul este reprezentat de TVA-ul de 21%, iar morcovul este TVA-ul de 4% pentru care pledăm noi", declară directorul teatrului şi de programe Quim Marcé.

Iniţiativa a suscitat un interes enorm. Ideea artiştilor a fost susţinută de primarul din Bescano, toate cele 350 de locuri din teatru sunt permanent ocupate, iar pe uşa instituţiei la fiecare spectacol atârnă afişul: "Morcovii s-au terminat".