Activitatea economică din zona euro s-a contractat pentru a doua lună în august, în condițiile în care cererea a scăzut, iar clienții, îngrijorați de adâncirea crizei costului vieții și de perspectivele economice sumbre, și-au redus achizițiile, arată un sondaj citat de Reuters.

Indicele compozit final al S&P Global Purchasing Managers’ Index (PMI), considerat un ghid al sănătății economice, a scăzut în august la minimul ultimelor 18 luni, la 48,9 puncte, de la 49,9 în iulie, sub estimarea preliminară de 49,2. Orice valoare sub 50 indică o contracție.

Incertitudinea este tot mai mare cu privire la perspectivele economice

„O a doua lună de deteriorare a condițiilor de afaceri din zona euro sporește probabilitatea ca PIB-ul să se contracte în trimestrul al treilea”, a declarat Chris Williamson, economist șef pentru afaceri la S&P Global.

„În luna august, producția a scăzut într-un ritm crescut, companiile și gospodăriile reducându-și cheltuielile pe fondul creșterii inflației și a incertitudinilor tot mai mari cu privire la perspectivele economice.”, a mai precizat acesta.

Indicele pentru afaceri noi a scăzut la 46,9 de la 47,6, cel mai redus nivel din noiembrie 2020. Indicele pentru activitatea de servicii a scăzut la 49,8 de la 51,2, sub estimarea preliminară de 50,2 și marcând prima lună sub nivelul de echilibru din martie 2021.

În România, moneda euro a scăzut cu 0,27% față de nivelul de la sfârșitul săptămânii trecute

Cursul leu/euro începe săptămâna în scădere, la 4,821 lei/euro, cu 0,27% sub nivelul de vineri, în timp ce moneda americană continuă să se aprecieze, la 4,857 lei, cu 0,41% mai mult decât vineri, arată datele BNR publicate luni.

De la începutul anului, moneda europeană s-a depreciat cu 2,5% faţă de leu, în timp dolarul a câştigat 11% în faţa leului. La începutul lunii ianuarie, un euro valora 4,946 lei, iar un dolar 4,377 lei.

Pe pieţele externe, euro a scăzut sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimele două decenii, după ce Rusia a închis o conductă importantă de gaz către Europa, ceea ce sporeşte probabilitatea unor crize majore pentru economiile europene, deja afectate din cauza creşterii preţurilor la energie.

Scăderea bruscă sub prag a avut loc după ce Rusia a suspendat pe termen nedefinit fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, strangulând şi mai mult aprovizionarea cu energie a Europei şi intensificând riscurile de recesiune în bloc.

Euro a atins paritatea cu dolarul în luna iulie pentru prima dată în ultimii 20 de ani, investitorii căutând active de refugiu într-un mediu economic global care se înrăutățește.