Activele nete ale fondurilor deschise locale: creşterea de la începutul anului a accelerat până la 5,6%.

Fondurile locale au înregistrat în luna octombrie intrări nete de 170,3 milioane de lei (37,9 milioane de euro), fiind vizate în special fondurile de obligaţiuni (+91,8 milioane de lei), alături de fondurile din categoria "altele" (+86,3 milioane de lei), şi, în mai mică măsură, cele diversificate (+5 milioane de lei), în vreme ce au fost înregistrate ieşiri nete la: fondurile monetare (-3,8 milioane de lei), de acţiuni (-3,6 milioane de lei), cele cu capital garantat (-3,4 milioane de lei) şi cele de randament absolut (-1,9 milioane de lei). 

Conform sursei citate, activele nete exprimate în lei ale fondurilor deschise străine distribuite în România au crescut cu 1,6%, comparativ cu luna septembrie, până la nivelul de 2,53 miliarde de lei (562,1 milioane de euro), şi au înregistrat de la începutul anului o creştere de 7,4%. 

"Fondurile deschise străine distribuite în România, având o pondere de 10,2% în totalul activelor fondurilor deschise de investiţii, au înregistrat în luna octombrie la rândul lor subscrieri nete pozitive, de 8,2 milioane de lei (1,82 milioane de euro)", menţionează AAF. 

Activele nete ale celor 19 fonduri închise (locale şi străine) au scăzut cu 0,1% în luna raportată, până la 487,6 milioane de lei (108,2 milioane de euro), aceste fonduri înregistrând ieşiri nete în luna octombrie de 1,5 milioane de lei (0,33 milioane de euro). 

AAF precizează că activele nete ale celor 181 de fonduri deschise şi închise (locale şi străine) au crescut cu 1,1% în luna raportată, până la 25,2 miliarde de lei (5,6 miliarde de euro), înregistrând un avans de 5,8% în acest an. 

Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) este organizaţia profesională neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de Plasament Colectiv din România, care reuneşte 21 de societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), Fondul Proprietatea, patru societăţi de investiţii financiare (SIF) şi patru bănci depozitare. Începând cu iunie 2007, AAF este membru al European Fund and Asset Management Association (EFAMA). 

AGERPRES