Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost suspendate, marţi, de la tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti, printr-o decizie a CNVM, până la data aprobării unui nou amendament privind majorarea preţului oferit de The Rompetrol Group (TRG) în cadrul ofertei publice de preluare a companiei.

TRG a achiziţionat luni mai multe pachete de acţiuni Rompetrol Rafinare, reprezentând 1,53% din capitalul social al companiei, la un preţ de 0,0751 lei pe unitate, cu 0,14% peste cotaţia din oferta de preluare a rafinăriei.

Având în vedere că preţul tranzacţiilor de luni depăşeşte preţul din oferta publică, acţionarul majoritar este obligat să ridice preţul oferit acţionarilor minoritari în cadrul acestei operaţiuni. Potrivit unui regulament al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), dacă după data începerii unei operaţiuni de preluare ofertantul sau persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat cumpără titluri la compania vizată în afara ofertei, acţionarul respectiv trebuie să majoreze preţul din ofertă astfel încât cotaţia să fie cel puţin egală cu cel mai mare preţ plătit de ofertant în afara ofertei.

Astfel, grupul trebuie să majoreze preţul din ofertă la cel puţin 0,0751 lei pe unitate.

În urma tranzacţiilor, participaţia acţionarului majoritar a urcat de la 91,7% la 93,23%.

The Rompetrol Group a cumpărat cu puţin înainte de închiderea şedinţei bursiere de luni 323,6 milioane de acţiuni Rompetrol Rafinare, prin 16 tranzacţii negociate. Titlurile au fost vândute la preţul de 0,0751 lei, cu 0,14% peste cel din oferta de preluare derulată de grupul Rompetrol, respectiv de 0,075 lei/acţiune. Grupul a plătit luni 24,3 milioane lei (5,9 milioane euro).

The Rompetrol Group a început la 15 februarie oferta de preluare la Rompetrol Rafinare, iar în prima zi a cumpărat direct de la bursă 15,7% din toate acţiunile companiei, pentru 248,4 milioane lei. Astfel, grupul a preluat 65,45% din titlurile vizate în ofertă, majorându-şi participaţia de la 76% la 91,7%. Întrucât a cumpărat acţiunile la un preţ peste cel din ofertă, grupul a mai ridicat odată cotaţia din operaţiune, la 0,075 lei/acţiune.

Pe piaţa principală, acţiunile Rompetrol Rafinare au încheiat şedinţa de luni în stagnare, la preţul de 0,0743 lei.

Oferta se încheie la 26 martie, iar dacă TRG va ajunge să deţină 95% din acţiunile Rompetrol Rafinare va avea dreptul să delisteze compania. În acest moment, TRG mai trebuie să mai achiziţioneze titluri reprezentând 1,77% din capitalul companiei petroliere pentru a ajunge la deţinerea de 95%.

Rompetrol Rafinare are un capital social de 2,109 miliarde lei, divizat în 21,099 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

SURSA: Mediafax