Bursa a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de miercuri, pe o piaţă unde valoarea tranzacţiilor derulate s-a ridicat la 30,94 milioane de lei (6,85 milioane de euro). 

Tranzacţiile cu acţiuni au însumat 29,64 de milioane de lei (6,56 milioane de euro), iar cele mai semnificative schimburi pe Piaţa Reglementată au fost realizate cu titlurile MedLife (12,4 milioane de lei), Băncii Transilvania (5,18 milioane de lei) şi OMV Petrom (2,33 milioane de lei). 

Indicele de referinţă BET, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a consemnat o apreciere uşoară de 0,01%, indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,02%, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor s-a depreciat cu 0,13%. 

BET-NG, care reuneşte 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a înregistrat o depreciere de 0,03%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,02%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a câştigat 0,13%. 

Preşedintele Consiliului de Administraţie al MedLife, Mihai Marcu, a declarat, miercuri, că firma pe care o conduce are şansa să intre în BET într-o jumătate de an. 

'MedLife este prima firmă privată care are şansa să intre în BET într-o jumătate de an. Este singura care nu este în energie sau în domeniul financiar şi care nu oferă dividende, ci creştere pe termen scurt. Este prima dată când românii, fie pe retail fie firmele de pensii, cumpără creşterea unei firme antreprenoriale româneşti. Acest lucru este extrem de fin şi important", a spus Marcu. 

Compania a intrat miercuri la tranzacţionare pe piaţa de capital românească cu simbolul 'M', după ce oferta a fost subscrisă. 

V4C Eastern Europe Holding V Limited, International Finance Corporation (IFC), membră a Băncii Mondiale, acţionari ai MedLife, au anunţat vineri, 16 decembrie, preţul final pentru oferta lansată, acesta fiind de 26 de lei pe acţiune. 

Valoarea totală a ofertei este de 230 milioane lei, pentru 8,8 milioane de acţiuni reprezentând 44% din numărul total. Preţul final de ofertă implică o capitalizare de piaţă a companiei de 522,4 milioane lei. Fondul de private equity V4C a vândut întreaga sa participaţie în companie reprezentând 36,25% din capitalul social, în timp ce IFC – 7,75%. Tranzacţionarea la bursă, sub simbolul M, se aşteaptă să înceapă pe 21 decembrie. Perioada de stabilizare pentru preţul acţiunilor se va încheia nu mai târziu de 20 ianuarie 2017. 

Ca urmare a ofertei, acţionarii majoritari (familia Marcu) deţin 51% din capitalul social al MedLife şi IFC deţine cel puţin 5%. Familia Marcu şi IFC au fost de acord să ofere aranjamente obişnuite de interdicţie a înstrăinării acţiunilor pe o perioadă de 6 luni. 

Profitul net al Grupului MedLife a scăzut cu 99,5% în primele nouă luni din acest an raportat la perioada similară din 2015, la 43.138 lei, conform datelor neauditate, reiese din informaţiile publicate pe 6 decembrie pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În primele nouă luni, Grupul a avut vânzări de peste 361,4 milioane de lei, în creştere cu 26,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. 

AGERPRES