Acțiunile Transgaz ar putea valora 51,9 lei după multiplii pieței

Marius Pandele, analist în cadrul casei de brokeraj Prime Transaction, estimează valoarea intrinsecă a acțiunilor companiei naționale de transport gaze Transgaz (simbol bursier TGN) la 51,8713 lei. Evaluarea se bazează pe o analiză comparativă a multiplilor de piață ai unor companii similare relevante.

Potrivit calculelor sale, această valoare este cu 46,74% mai mare față de prețul de închidere înregistrat în ședința de tranzacționare din data de 11 iulie.

„Este vorba despre doar 4 emitenti, dintre care unul singur, Amber Grid, desfasoara doar activitatea de transport al gazelor naturale, asa cum este cazul la Transgaz. Din acest motiv, in calculul valorii finale, rezultatul din evaluarea pe baza multiplilor este ponderat cu 25%, iar cel din evaluarea prin metoda DCF cu 75%”, notează Prime Transaction.

Potrivit Economedia, analistul a realizat evaluarea bazându-se pe multiplii financiari ai unor companii din sectorul transportului de gaze naturale, precum Fluxys din Belgia, Amber Grid din Lituania, Snam din Italia și Enagas din Spania. În medie, aceste patru companii înregistrează un multiplu P/E (Price to Earnings – Preț raportat la câștiguri) de 19,81x, ceea ce înseamnă că investitorii sunt dispuși să plătească 19,81 unități monetare pentru fiecare unitate de profit obținută. În contrast, Transgaz are un multiplu P/E de 9,95x, semnificativ mai redus.

Valoarea estimată în prezent, mai mult decât dublă față de cea raportată în ianuarie 2024

Performanțele financiare semnificativ îmbunătățite ale Transgaz au avut un impact major asupra evaluării realizate prin comparația multiplilor de piață, valoarea estimată în prezent fiind mai mult decât dublă față de cea raportată în ianuarie 2024. Pe lângă rezultatele financiare mai solide ale companiei, această creștere a fost susținută și de majorarea mediei multiplilor de piață, cu excepția multiplului EV/EBITDA (Enterprise Value to EBITDA), care a înregistrat o ușoară scădere.

Acțiunile Transgaz (TGN) au înregistrat o creștere de 53,5% de la începutul anului, susținută de tranzacții cu o valoare totală de 125 milioane de lei. Această evoluție pozitivă a fost corelată cu performanțele financiare solide ale companiei, inclusiv un profit net pentru anul 2024 ce reprezintă cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani. De asemenea, profitul net pe ultimele 12 luni (TTM), încheiate la 31 martie 2025, indică un posibil nou maxim istoric, în cazul în care rezultatele vor rămâne constante până la finalul anului.

Prețul de închidere de 35,35 lei pe acțiune înregistrat la finalul ședinței de tranzacționare din 11 iulie reprezintă un maxim istoric EOD (end of day), calculat în baza datelor ajustate pentru majorările de capital. Maximul intraday anterior fusese atins pe 5 și 6 iunie, când acțiunile Transgaz au atins valoarea de 35,6 lei pe unitate. Anul a început excelent pentru companie, profitul net dublându-se, în principal datorită creșterii tarifelor reglementate.

Veniturile totale consolidate ale companiei au înregistrat o creștere de 49,05%

Veniturile totale consolidate ale companiei au înregistrat o creștere de 49,05%, crescând de la 706,56 milioane de lei în primul trimestru al anului 2024 la 1,05 miliarde de lei în primul trimestru al anului 2025. Această majorare a fost determinată în principal de creșterea veniturilor provenite din transportul de gaze pe teritoriul României, care au avansat cu 300,55 milioane de lei, urmate de veniturile din Republica Moldova, care au crescut cu 42,32 milioane de lei.

„Dacă urmărim sursele de creștere a veniturilor (publicate la nivel individual), observăm că, de departe, cea mai mare parte a creșterii a fost determinată de tariful de rezervare de capacitate mai mare cu 1,89 RON/MWh, acest lucru contribuind cu 209,97 mil. RON la creșterea veniturilor. La mare distanță urmează creșterea capacității rezervate, care a adus în plus 43,01 mil. RON, depășirile de capacitate, cu 18,98 mil. RON, creșterea tarifului de transport volumetric, cu 14,04 mil. RON, și creșterea cantității transportate, cu 12,06 mil. RON”, se mai arată în analiza Prime Transaction.

Deoarece majoritatea creșterii veniturilor a fost generată de tarifele mai ridicate, și nu de o creștere a volumului de activitate, cheltuielile operaționale nu au crescut în aceeași măsură, înregistrând un avans mult mai redus, de numai 56,56 milioane de lei în total.

„Cele mai mari contribuții la această creștere au fost cele ale cheltuielilor cu redevențele, cu 34,56 mil. RON (+49,50%), cu întreținerea și transportul, cu 14,46 mil. RON (+235,78%), cu personalul, cu 9,76 mil. RON (+7,24%) și cele cu amortizarea, cu un plus de 7,21 mil. RON (+5,65%). În cele din urmă și-au mai redus creșterea, după ce în ultimii ani au fost pe trend puternic ascendent pe măsură ce investițiile mari ale companiei au fost finalizate”, mai precizează sursa citată.

Având în vedere că principalul motor al creșterii veniturilor a fost majorarea tarifelor, nu intensificarea activității, cheltuielile operaționale nu au urmat același ritm de evoluție. Astfel, acestea au înregistrat o creștere semnificativ mai modestă, de doar 56,56 milioane de lei în total.

„În anii trecuți acesta avea o importanță mult mai mare în evoluția rezultatelor datorită veniturilor înregistrate din ajustarea cu inflația a creanței privind Acordul de Concesiune, însă revenirea inflației la un nivel mai mic a eliminat această influență”, a adăugat brokerul.

Profitul net aferent primului trimestru din 2025 a înregistrat o creștere semnificativă, de 100,31%, ajungând la 516,58 milioane de lei, comparativ cu 257,89 milioane de lei în aceeași perioadă a anului anterior (T1/2024).

„Este un profit trimestrial mai mare decât majoritatea profiturilor anuale ale companiei din ultimii ani, însă trebuie avut în vedere și faptul că primul trimestru este de regulă cel mai bun din an pentru Transgaz, și anul trecut el având o contribuție de 62,79% la profitul net anual. Profitul net TTM este în momentul de față la 669,42 mil. RON, mai mare decât maximul istoric actual de 602,18 mil. RON, înregistrat în anul 2017”, mai precizează Prime Transaction.

Compania este deținută majoritar de statul român, care, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, controlează 58,5% din acțiuni. Printre ceilalți acționari importanți se numără fondurile de pensii private, în frunte cu NN Pensii, care deține 6,58%, urmată de Allianz Țiriac Pensii cu 4,71%, Metropolitan Life Pensii cu 2,87%, Infinity Capital Investments cu 2,07%, Carpathia Pensii cu 1,97%, Generali Pensii cu 1,86%, BCR Pensii cu 1,32% și BRD Pensii, cu o participație de 0,985%.