Piața bursieră, reacție pozitivă, dar prudentă după alegeri

După turul al doilea al alegerilor prezidențiale, piața bursieră a reacționat pozitiv. Bursa de la București a deschis în creștere, indicii înregistrând avansuri de 4–5% în prima parte a zilei. Potrivit directorului general Estinvest, Ovidiu-Lucian Isac, investitorii au reacționat „extrem de pozitiv” la rezultatul votului, pe fondul unui context anterior marcat de incertitudine și volatilitate.

Acesta consideră că mișcarea bursieră de luni reflectă o „descătușare” a investitorilor, alimentată de speranța unei traiectorii clare, orientate spre valorile europene. Totodată, volumele de tranzacționare au fost în creștere, ceea ce indică încrederea reactivată a pieței.

„Investitorii au reacţionat extrem de pozitiv la rezultatul alegerilor prezidenţiale şi asta vine după o perioadă destul de lungă de incertitudine şi de volatilitate datorată incertitudinii respective. Astfel încât, în momentul acesta, avem, să zicem aşa, o descătuşare a investitorilor. Volumele sunt în creştere şi, într-adevăr, indicii au început dimineaţa cu 4-5%, acum un pic s-a mai temperat creşterea respectivă. Dar clar este un semnal transmis de investitori, de întreaga piaţă, faţă de păstrarea traiectoriei europene a ţării noastre, ceea ce este un lucru îmbucurător”, a declarat Ovidiu-Lucian Isac, potrivit Agerpres.

Volatilitatea nu a trecut. Toți ochii sunt pe formarea guvernului

Cu toate acestea, Isac avertizează că volatilitatea nu a fost înlăturată. Urmează o perioadă sensibilă, în care formarea unui guvern stabil, cu susținere parlamentară solidă, va fi esențială.

Negocierile pentru desemnarea unui premier și prezentarea unui program de guvernare coerent pot influența în mod direct sentimentul investitorilor. Potrivit acestuia, investitorii „au oroare de incertitudine” și vor urmări îndeaproape dacă noul executiv va fi format rapid și profesionist.

„Nu, n-am scăpat de volatilitate. Suntem la începutul drumului. După cum ştim cu toţii, urmează o perioadă în care vor avea loc negocieri pentru numirea unui premier şi pentru formarea guvernului. Şi eu estimez că, în funcţie de discuţiile, cât de mult se vor întinde aceste discuţii, şi volatilitatea în piaţă va fi prezentă.

Sper şi cred că amplitudinea nu va fi aşa de mare precum în perioada care tocmai s-a încheiat, mai ales în ultimele săptămâni ale campaniei electorale, dar mai trece prin perioada de volatilitate, ceea ce ar putea determina unele oportunităţi de investiţii, aşa cum, spre exemplu, vineri, înainte de turul II, piaţa a crescut. Semn că unii investitori au mizat pe rezultatul acesta şi, din fericire, a fost o carte câştigătoare.

Este foarte important cât de rapid şi cât de profesionist vor fi conduse discuţiile privind formarea guvernului, pentru că investitorii au o oroare de incertitudine. Şi atunci este foarte important ca să avem un premier cât mai repede, să avem cu un program de guvernare, astfel încât respectivul program să fie să poată fi „digerat” de către investitori, atât de investitori instituţionali, români sau străini, cât şi de investitorii de retail”, a spus Ovidiu-Lucian Isac.

guvern măsuri
SURSA FOTO: Dreamstime

Problemele economice rămân în centrul atenției

Antonio Oroian, broker la Goldring, a declarat că euforia actuală este o reacție firească, după tensiunile acumulate în ultimele luni. Totuși, consideră că această stare pozitivă se va tempera curând, în condițiile în care problemele fiscale și bugetare nu au fost încă rezolvate.

El subliniază că, pentru o consolidare a pieței, este necesară nu doar o guvernare stabilă, ci și un set clar de măsuri care să vizeze reducerea deficitului și stabilizarea macroeconomică.

„Mă aştept ca această euforie să se tempereze în următoarele zile şi focusul să cadă pe problemele mari care trebuie rezolvate: în primul rând, formarea unui Guvern şi pe urmă căutarea unor soluţii care să reducă deficitele. Aşadar, problemele fiscal-bugetare nu s-au rezolvat, ceea ce ar putea genera volatilitate în continuare, însă e importantă direcţia pe care mergem şi recâştigarea încrederii investitorilor”, a subliniat Antonio Oroian.

Entuziasmul pieței ar putea fi de scurtă durată

Alin Brendea, analist la Prime Transaction, a remarcat că piața anticipase deja un rezultat favorabil în turul doi, crescând cu peste 3% la finalul săptămânii trecute. Reacția de luni confirmă că investitorii văd în alegerea făcută de electorat o întoarcere clară spre valorile europene.

Aprecierea acțiunilor listate la BVB, alături de scăderea costurilor datoriei suverane, confirmă schimbarea percepției în rândul investitorilor. Cu toate acestea, Brendea avertizează că drumul nu va fi lipsit de obstacole. Soluțiile necesare vor impune măsuri nepopulare și perseverență, dar pot oferi un fundament pentru revenirea pieței pe termen mediu.

„Trebuie să remarcăm că piaţa bursiera a anticipat, la finalul săptămânii trecute, un verdict pro-Europa al electoratului român, crescând cu peste 3%. Aprecierea de la începutul săptămânii continuă acest trend de revenire a pieţei locale, care s-a apropiat de maximele acestui an.

Alegerea societăţii româneşti de a acredita majoritar un proiect de reconstrucţie îndreptat spre valorile Uniunii Europene cu siguranţă a inversat creşterea sentimentului de risc pe care am resimţit-o în ultimele săptămâni faţă de activele financiare româneşti.

Atât cotaţia acţiunilor listate la BVB, cât şi scăderea costului datoriei suverane indică fără dubii acest lucru. Ceea ce va urma cu siguranţă nu va fi un drum lin. Există soluţii, însă aplicarea lor va necesita măsuri mai puţin populare şi tenacitate. În acest context, piaţa bursieră poate spera în primul rând la o stabilizare a sentimentului negativ, care, în acest an, ne-a decuplat de evoluţia pozitivă a pieţelor europene.

Pe termen scurt, până la formarea unui nou guvern cu un sprijin suficient de solid în Parlament, piaţa va mai fi expusă unor condiţii de incertitudine şi, implicit, de volatilitate. Însă paradigma politică pare să se fi schimbat, iar aceasta schimbare constituie o bază solidă pentru ca, pe termen mediu, piaţa locală să revină pe un trend ascendent”, a spus Alin Brendea.