Ungaria sfidează Europa! Decizia bruscă luată de Budapesta. S-a aflat azi, 21 iulie

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a călătorit joi la Moscova pentru a discuta despre achiziționarea unui nivel mai mare de gaze naturale rusești în numele țării sale, a anunțat partidul de guvernământ Fidesz.

„Pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei, guvernul a decis să achiziționeze încă 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale în plus față de cantitățile stipulate în contractele pe termen lung”, a precizat Fidesz într-un comunicat pe Facebook.

Această cantitate reprezintă aproximativ 6,7 % din consumul de gaze naturale al Ungariei pentru 2020, potrivit datelor operatorului de conducte de gaze naturale din Ungaria, FGSZ.

Partidul de guvernământ din Ungaria a mai arătat pe pagina de socializare că ministrul de Externe urmează să negocieze această chestiune le Moscova, adăugând că acesta urmează să se întâlnească cu viceprim-miniștrii Alexander Novak și Denis Manturov, precum și cu omologul său Serghei Lavrov.

Uniunea Europeană a adoptat o interdicție împotriva majorității petrolului rusesc

Săptămâna trecută, premierul ungar Viktor Orban a declarat că Europa s-a „împușcat în plămâni” cu sancțiunile impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, pe fondul tensiunilor legate de aprovizionarea cu energie.

În iunie, UE cu 27 de state membre a adoptat în mod oficial o interdicție asupra majorității importurilor de petrol rusesc, după săptămâni de rezistență din partea Ungariei, cedând în cele din urmă în fața cererii lui Orban de a excepta petrolul rusesc livrat prin conducte.

Comisia Europeană a îndemnat miercuri țările UE să reducă cererea de gaze naturale cu 15% în lunile următoare pentru a asigura stocurile de iarnă și pentru a învinge „șantajul” rusesc.

Ungaria a decretat stare de pericol din cauza crizei energetice

Săptămâna trecută, Ungaria, care depinde în mare măsură de petrolul și gazele rusești, a declarat „stare de pericol” din cauza crizei energetice. În prezent, aceasta importă 65% din petrol și 80% din gaze din Rusia.

Pe lângă alte măsuri de combatere a problemei, persoanele care consumă cantități de energie mai mari decât media vor trebui să plătească pentru aceasta la prețul pieței, și nu la tarifele puternic subvenționate de stat.

În ultimele luni, inflația în această țară central-europeană a atins cifre de două cifre pentru prima dată în ultimii 20 de ani, în ciuda unei serii de plafoane tarifare.

Orban, care a fost reales pentru un al patrulea mandat în aprilie cu un scor zdrobitor, a intrat frecvent în conflict cu Bruxelles-ul, scrie Kyiv Post.