Menționăm faptul că reuniunea oficială de la Luxemburg are loc cu doar două zile înainte de summitul european în cadrul căruia se va anunța decizia finală privind acordarea statutului de state candidate la UE Ucrainei și Republicii Moldova.

„Nu există nicio singură ţară căreia propunerea să-i pună probleme. Vom da dovadă de o mare unanimitate. O astfel de decizie este importantă pentru Ucraina şi Moldova”, a declarat marți Jean Asselborn, ministrul Afacerilor Externe din Luxemburg. Potrivit spuselor sale, Uniunea Europeană se pregăteşte să îi spună preşedintelui rus Vladimir Putin că „Ucraina face parte din Europa”.

La rândul său, Jeppe Kofod, ministrul de Externe din Olanda, a reamintit faptul că Guvernul de la Copenhaga „susţine total acordarea acestui statut” Ucrainei și Republicii Moldova.

„Există multe obligaţii care trebuie îndeplinite de către cele două state europene în vederea aderării lor la UE şi „vom lucra în parteneriat” cu ele pentru a reuşi, a adăugat Jeppe Kofod.

„Un consens este pe cale să se întrunească”, a completat Clément Beaune, ministru delegat al Franței pentru Europa, subliniind faptul că discuţia privind extinderea UE „nu trebuie să pună sub semnul întrebării traiectoria europeană a Balcanilor occidental”.

Statele UE susțin aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la blocul comunitar

Menționăm faptul că niciun reprezentant al statelor membre UE nu s-a opus luni împotriva candidaturilor la UE a Ucrainei și Republicii Moldova, relatează agenția de presă AFP.

Aparent, discuția de luni a fost „foarte consensuală”, cu o „respectare unanimă” a avizelor Comisiei Europene, a declarat un oficial european, potrivit sursei citate.

Astfel că, Republica Moldova este acum aproape sigură că i se va acorda statutul de ţară candidată la UE, însă Georgia trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a putea primi acest statut, în special să-și depăşească blocajul politic. Motiv pentru care, luni după-amiază, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a cere aderarea Georgiei la UE. Protestul lor a avut loc la Tbilisi.

Joi, 23 iunie 2022, se va discuta despre aderarea statelor balcanice la UE

Amintim faptul că, joi dimineaţă, liderii celor 27 de state membre UE se vor întâlni cu liderii statelor balcanice înainte de reuniunea oficială a Consiliului European.

În prezent, patru state balcanice sunt oficial candidate la UE, respectiv: Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Albania, iar Bosnia şi Kosovo sunt potențial candidate la UE. Trebuie precizat faptul că Germania dorește acum o accelerare a procesului de aderare la UE în favoarea acestor state, în contextul în care negocierile oficiale nu au început încă cu Albania şi Macedonia de Nord.