Atunci când creditorii au acceptat, în iulie, să negocieze un acord de asistenţă financiară în valoare de 86 de miliarde de euro care să permită Greciei să revină pe linia de plutire şi să rămână în zona euro, Guvernul grec s-a angajat să pună în aplicare reforme de amploare până la sfârşitul lui octombrie.

Creditorii – FMI, BCE, UE şi Mecanismul European de Stabilitate MES – reclamă, de exemplu, abandonarea regimului de prepensionare şi creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani.

Cele două părţi urmează să se pună de acord asupra unui plan de ajutorare până la 20 august, dacă Grecia vrea să fie în măsură să ramburseze 35 miliarde de euro BCE, scadente la această dată.

"S-a convenit, iar acest lucru nu este contestat, ca toate drepturile la pensionare stabilite înainte de 30 iunie să nu fie afectate", a declarat un funcţionar de rang înalt de la Ministerul grec al Muncii. Acesta a adăugat că Atena va elabora în detaliu reforma pensiilor până în octombrie şi va prezenta propuneri cu privire la probleme în domeniul muncii până la sfârşitul anului.

"În ceea ce ce priveşte problemele legate de muncă, Grecia vrea să definească şi să adopte practici mai bune, pe baza modelului social european, şi să revină asupra dereglementării practicate în cei cinci de asistenţă", a declarat la rândul său ministrul Muncii George Katrougalos pentru agenţia Ana.

În contextul în care vizitele din trecut ale fostelor misiuni ale Troicăi la ministere au fost denunţate drept o încălcare a suveranităţii naţionale, George Katrougalos i-a invitat pe negociatori să discute la minister, ca o dovadă de bunăvoinţă.

Guvernul continuă cea mai mare parte a negocierilor la nivel înalt cu creditorii într-un hotel din centrul Atenei.

Echipe tehnice s-au întâlnit de asemenea penttru a evoca probleme legate de fiscalitate, justiţie şi corupţie. Ele urmează să discute despre crearea unui fond de privatizare şi pentru credite neperformante, potrivit unui reprezentant guvernamental.

Într-un interviu pentru ziarul Ethnos, comisarul european însărcinat cu Afaceri Economice Pierre Moscovici se declară încurajat de progresele de până acum.

"Contez pe partenerii noştri greci să adopte o ordine de zi ambiţioasă pentru ca să putem să respectăm un calendar ambiţios", spune el. "Dacă toate părţile îşi respectă angajamentele de la 12 iulie, atunci se poate ajunge la un acord", adaugă comisarul.

Pentru a putea deschide negocieri în vederea unui nou plan de ajutorare, Guvernul de extremă stânga al premierului Alexis Tsipras, aflat la putere din ianuarie, a fost nevoit să accepte la jumătatea lui iulie condiţiile stabilite de căttre creditori şi să legifereze atât cu privire la impozite, cât şi cu privire la modalităţile de susţinere a băncilor şi la sistemul judiciar.