Acord de pace între Rusia și Ucraina? Vestea venită direct de la Kiev: Vom discuta cu …

Unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe pagina sa de Twitter un mesaj prin care a reafirmat poziția oficială în războiul cu Federația Rusă. Pe lângă cererea de retragere a armatei lui Vladimir Putin de pe teritoriul Ucrainei, consilierul Mihailo Podoliak a cerut negocieri cu viitorul lider de la Kremlin, precizând că cel de acum nu este „pregătit”. Nu în ultimul rând, el a precizat că Ucraina nu refuză negocierile.

„Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziția noastră de negociere este cunoscută şi deschisă: 1. Federația Rusă trebuie să îşi retragă trupele din Ucraina; 2. După orice altceva, este Putin pregătit? Evident că nu. Prin urmare, suntem constructivi în evaluarea noastră: vom discuta cu viitorul lider al Federaţiei Ruse”, a declarat luni seară, prin Twitter, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski.

Federația Rusă s-a declarat deschisă negocierilor cu Ucraina, dar nu acum

Mesajul de pe Twitter vine în contextul în care Rusia a anunțat anterior că este deschisă negocierilor cu Ucraina, cu scopul de a pune capăt conflictului armat.

Totuși, aceste negocieri nu pot avea loc chiar acum, spune Kremlinul, deoarece Kievul a emis o lege prin care a exclus dialogul cu președintele rus Vladimir Putin.

„Noi am transmis în mod repetat că partea rusă rămâne deschisă atingerii obiectivelor prin negocieri. Însă am atras tuturor atenția că în acest moment nu vedem o astfel de oportunitate, deoarece Kievul a adoptat o lege prin care formalizează decizia de a nu continua negocierile”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Decretul de excludere a fost semnat în luna octombrie

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului se referea la decretul pe care președintele Volodimir Zelenski l-a semnat în luna octombrie și care exclude posibilitatea negocierilor cu Rusia atât timp cât este președinte Vladimir Putin.

Decizia liderului de la Kiev a venit după ce Moscova a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Afirmăm că Volodimir Zelenski declara în luna august că negocierile de pace cu Rusia nu este pot fi posibile atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean, semnalând că mai întâi trebuie să se retragă armata rusă pentru a exista perspective de negocieri.

Nu în ultimul rând, anumiți oficiali americani au încurajat Ucraina să arate că este deschisă la negocieri cu partea rusă, însă nu pentru oprirea războiului, ci cu scop politic, pentru ca Occidentul să poată justifica de ce continuă sprijinul pentru țara condusă de Volodimir Zelenski.