Acoperământul Maicii Domnului, 1 Octombrie! Ce nu ai voie să faci azi? E interzis. Tradiții și superstiții

În ziua întâi a acestei luni, în Calendarul Creştin Ortodox se prăznuieşte pomenirea Acoperământului Preasfintei noastre de Dumnezeu Născătoarei şi pururea Fecioarei Maria.

Cum a apărut această sărbătoare în Calendarul Creştin Ortodox?

Acoperământul Maicii Domnului aminteşte de apariţia Maicii Domnului într-un cartier din Constantinopol, în secolul al X-lea, atunci când oraşul era ameninţat de invazia ruşilor kieveni. După ce Maica Domnului s-a arătat şi a petrecut mult timp în rugăciune, într-o biserică, oraşul a scăpat de pericol şi suferinţă, spune tradiţia.

În zilele împăratului Leon cel Înţelept în Constantinopol, spre o duminică, făcându-se priveghere de toată noaptea în sfânta biserică Vlaherna a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, în întâia zi a lunii octombrie, şi mulţimea poporului stând înainte, ca la patru ceasuri de noapte fiind, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos şi-a ridicat ochii în sus împreună cu ucenicul său, Fericitul Epifanie, şi au văzut pe Împărăteasa cerului, pe ocrotitoarea a toată lumea, pe Preasfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh şi rugându-se, strălucind cu lumină şi acoperind pe popor cu cinstitul său omofor, înconjurată de oşti cereşti şi de mulţime de sfinţi, care stăteau în haine albe cu cucernicie împrejurul ei, potrivit noutati-ortodoxe.ro.

Din care doi erau mai aleşi, Sfântul Ioan înaintemergătorul şi Evanghelistul Ioan. Iar cele cu umilinţă graiuri ale rugăciunii ei către iubitul său Fiu şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos, acestea s-au auzit: „Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine, şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău; şi unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte, şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine, şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile”.

Acoperământul Maicii Domnului, 1 Octombrie! Ce nu ai voie să faci azi? E interzis. Tradiții și superstiții

Ştiind şi noi pe solitoarea şi pe acoperitoarea noastră, să năzuim către dânsa cu umilinţă strigând: „Acoperă-ne pe noi cu acoperământul tău, Preasfânta Fecioară, în ziua răutăţilor noastre; acoperă-ne în toate zilele noastre, iar mai ales în ziua cea rea când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor, şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, cele de sub cer, şi în ziua înfricoşătoarei judecăţi, să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău.

Superstiţii de Acoperământul Maicii Domnului. Ce e interzis să faci astăzi?

Ca în multe astfel zile de sărbătoare, există şi multe tradiţii şi superstiţii din popor. Iată câteva dintre ele.

Astăzi nu trebuie, sub nicio formă, să te tunzi! Bărbaţii sau femeile care fac acest lucru riscă să pice pradă farmecelor.

Fetele care nu au un păr lung și bogat trebuie să se roage astăzi la Maica Domnului, iar aceasta le va îndeplini dorința și părul lor va crește repede şi va fi bogat.

E bine ca, de Acoperământul Maicii Domnului, fetele să se gătească ca de nuntă. Dacă vor face asta, vor avea parte de o căsnicie fericită, plină de iubire şi înţelegere.

Credincioşii ar trebui să ţină post astăzi, pentru a fi feriţi de boli, de supărări şi de alte rele. Se ține post cel puţin până la prânz şi se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai.

Tradiţia mai spune că e bine să îi pomenim astăzi pe cei trecuţi la cele veşnice. Se dau de pomană plăcinte şi alte bucate pregătite de gospodine. Atenţie însă! Este zi de post, iar plăcintele trebuie să fie şi ele de post, cu mere sau cu dovleac.

Oamenii care-şi vor stropi vitele din ogradă cu apă sfințită de Acoperământul Maicii Domnului vor avea parte de animale sănătoase pentru tot anul.

Acoperământul Maicii Domnului, 1 Octombrie! Ce nu ai voie să faci azi? E interzis. Tradiții și superstiții

 

Acoperământul Maicii Domnului, 1 Octombrie! Ce nu ai voie să faci azi? E interzis. Tradiții și superstiții

Sursa foto: doxologia.ro