Marți, românii sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului. Această sărbătoare este rânduită de Biserică în data de 1 octombrie în amintirea zilei în care Maica Domnului s-a arătat în biserica din Vlaherne.

Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în biserica din Vlaherne, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în vazduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul sau iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”.

Conform crestinortodox.ro, acesta este evenimentul pe care îl prăznuieşte Biserica astăzi, spre a ne aminti ca prin nevoinţă şi rugăciune, putem primi şi noi, în greutăţile vieţii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Tradiții și superstiții de Acoperământul Maicii Domnului

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave, un cuvânt slavon care înseamnă acoperământ al pământului cu brumă sau zăpadă. Pe 1 octombrie, când este Acoperământul Maicii Domnului, credincioșii trebuie să țină post pentru a fi feriți de înec sau de boli și pentru a nu avea supărări.

De asemenea, persoanele care se tund nu trebuie să arunce sau să ardă părul, fiindcă ar putea fi luat de vrăjitoare, care vor face farmece gospodinele perepară plăcint de post, umplute cu mere sau dovleac vitele trebuie stropite cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli pe timpul iernii. Fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau Sfântului Pocroavă pentru a avea un păr bogat se spune că fetele care sunt împodobite de Provoace pentru nuntă vor avea parte de o căsnicie lungă.