Multi ani activitatea lor a fost boicotata ori de fosta conducere a Directiei Sanitare Judetene, ori de Salvarea „clasica”. Medicii si paramedicii de la SMURD au avut un statut ambiguu pana la inceputul anului trecut.
In 1994, SMURD avea sa primeasca, prin intermediul BBC World Service, un obiectiv ce a fost denumit „baraca”. De fapt, este vorba de o constructie modulara amplasata in curtea Spitalului Judetean.
Echipamentul este de „ultimul racnet”, parca decupat din celebrul serial „Spitalul de urgenta”. Mult timp, SMURD nu a avut parte decat de sicane administrative, mai ales din partea fostului director al Directiei Sanitare Judetene, Zeno Opris.
Pentru ca SMURD sa intre in legalitate, pompierii militari mureseni au adoptat serviciul de urgenta condus de doctorul Arafat. De atunci, peste 10.000 de vieti au fost salvate.
SMURD a devenit o legenda vie. Oamenii, mai ales cei in varsta, pastreaza langa icoane si numarul de telefon de la SMURD, datorita faptului ca, indiferent de distanta, ambulanta ajunge la pacient in maximum cinci minute.
Donatii directe si…
indirecte
SMURD Tg. Mures a primit din Scotia, Germania si Norvegia mai multe ambulante. Serviciul de urgenta targmuresean a fost etichetat de Ministerul Sanatatii drept o unitate etalon. Echipa condusa de Arafat a infiintat servicii similare in alte noua resedinte de judet.
Anul acesta, intreg sistemul ambulatoriu a intrat in legalitate, fiind preluat de Spitalul Clinic Judetean.
Medicii si paramedicii de la SMURD nu mai sunt voluntari, fiind platiti din bugetul judetean de sanatate.
Anul trecut s-a pus problema achizitionarii unei ambulante competitive. De fapt, un veritabil spital pe patru roti. Cum bugetul pentru sanatate era extrem de auster, s-a decis, cu sprijinul autoritatilor locale, organizarea unei contributii publice.
Cetatenii judetului au dat dovada de o solidaritate fara precedent. Cu mic cu mare, de la pensionari pana la gospodinele ahtiate dupa telenovele, de la oameni de afaceri pana la valutistii din fata Hotelului Grand, au participat, in functie de marimea buzunarului, la aceasta colecta publica.
Dupa ce s-a sondat terenul, acum noua luni, SMURD a achizitionat o ambulanta supermoderna, in valoare de 183.000 DM. Cand a sosit ambulanta, sute de oameni s-au inghesuit in centrul civic pentru a avea prilejul sa vada cum este sparta o sticla de sampanie de scarile acestei autoutilitare.
Ambulanta a facut peste 1.500 de interventii, salvand mii de vieti, fie din accidente de circulatie, fie din toxiinfectii medicale voite.
Intre timp, rand pe rand, celelalte ambulante au inceput sa ramana pe butuci, durata lor de functionare fiind expirata.
Euforia generala a fost
de scurta durata
Cand s-a achizitionat ambulanta moderna, finantistii de la ministerul de resort au promis ca vor gasi o solutie ca acest autovehicul sa nu fie vamuit. Crezand in vorbele frumoase, cei de la SMURD nu s-au mai interesat de subiect si si-au vazut de treaba mai departe. Palitura de osanda avea sa se petreaca la sfarsitul lui septembrie, anul acesta.
Organele financiare au somat ultimativ SMURD, prin Directia Sanitara, sa achite o suma de aproximativ 60.000 marci. Adica, taxa vamala, TVA, accize.
Cei de la Ministerul Finantelor sustin ca achizitionarea nu este o donatie (desi banii au fost obtinuti de la cetateni), ci o cumparare a unui obiect in strainatate. Argumentele oficialitatilor publice locale nu au gasit rezonanta scontata. Finantistii l-au luat pe „nu” in brate, tratand cazul ca pe al unui bisnitar care aduce zeci de masini in tara, fie pe fundatii, fie pe sereleuri fantoma.
Prefectul Dorin Florea a avut o discutie cu ministrul Traian Decebal Remes. Acesta a refuzat orice scutire de taxe vamale. Pe 30 septembrie, acelasi prefect a avut o discutie cu ministrul de interne, Constantin Dudu Ionescu, pentru ca ambulanta sa fie inmatriculata definitiv. Ministrul i-a asigurat ca va face tot posibilul si ca va incerca sa faca presiuni asupra lui Remes.
Intre timp, legal, de la 1 octombrie, ambulanta nu are voie sa circule. „E absurd tot ceea ce se intampla – ne-a spus Hajnal Vass, asistenta-sefa la SMURD. Practic, statul se autovamuieste. Nu inteleg rostul intregii povesti, mai ales ca, la vremea respectiva, am primit asigurari verbale ca totul va fi OK si ca masina va fi tratata ca o donatie.”
Sorin Lazar, director la Directia Finantelor Publice Mures, se considera solidar cu cei de la SMURD. Dar asa cum ne-a declarat, are „mainile legate”. „Noi am facut mai multe demersuri, dar trebuie sa existe o hotarare de guvern. Pana la promulgarea acesteia, nici noi, nici Vama nu putem face nimic”, ne-a declarat Sorin Lazar.
In cazul in care ministrul Remes nu revine la sentimente mai bune, prefectul Florea doreste sa intervina direct pe langa prim-ministrul Radu Vasile.
De o luna de zile, SMURD actioneaza si pe calea aerului. Prin Romgaz, se intervine cu un elicopter, in cazuri de urgenta, inclusiv in judetele limitrofe. Costurile (circa 7 milioane lei ora de zbor) sunt suportate in intregime de Spitalul Judetean. Pana acum au avut loc 30 de interventii, care au salvat peste 50 de vieti.
La un moment dat s-a pus problema achizitionarii unui elicopter propriu pentru a asigura interventii de urgenta in cinci judete. Acum, dupa „cazul ambulanta”, dr. Arafat este reticent: „Dupa acest incident, nu cred ca oamenii vor mai dona bani. S-au fript cu ambulanta si au devenit mai retinuti. Eu totusi sper intr-o rezolvare pozitiva.”
Ignoranta legislativa a celor de la SMURD, birocratia administrativa si goana dupa bani a Guvernului pagubesc mii de cetateni de un serviciu care salveaza zilnic zeci de vieti.

Peter Leb